Begin maart is het geklus aan de boot voor het grootste deel gedaan. Het is nu nog een kwestie van kleine Kaa-klusjes, schoonmaken en afwerken. (haha)
...kiwi grip: toch wel mooi! Blij mee...
...afwerken...
...nog meer afwerken. We hebben wat teak laten zitten, voor de looks...
...Reinhard helpen...
...proost op je blauwe oog ( heb ik niet gedaan, ik zweer het)...
... de gin tonic van Pietersport is vermengd met maracuja
en drink je uit een hoog glas met citroen en veel ijs...
We hopen in april te kunnen vertrekken en gaan er deze maand (maart) voor zorgen dat we er in ieder geval klaar voor zijn. De eerste schepen zijn al gearriveerd en ook al weer door. Over het algemeen zijn het snelle schepen of schepen die een zuidelijker koers varen ( bijvoorbeeld naar Gibraltar of de Canarische eilanden. De enige boot die begin maart noordelijker terecht komt ( a Coruna in Noord Spanje) is een solo wedstrijd zeilster. Zij heeft een super snel schip en aardig slecht weer. Wij wachten liever iets langer.
...Cole Brauer onderweg om de eerste Amerikaanse
vrouw te worden die solo non stop rond de wereld vaart...
...40 ft schip...
..hier passeert zij de Azoren, we hebben gezwaaid...
EN we willen liefst iets noordelijker eindigen: zuid Engeland ( Falmouth) of Noord Frankrijk (Brest) , A Coruna is wel de meest zuidelijke uitwijkhaven die wij acceptabel vinden. Dit met name door de vervelende dreiging in de buurt van die kust van orka's die zeilboten aanvallen en het roer kapot beuken. Niemand heeft nog een goede oplossing voor dit 'speelse' gedrag dat menige boot in de afgelopen 2 jaar voor de kust van Spanje en Portugal (soms tot zinken) in de problemen heeft gebracht.
...lente in de berm...
...gele bermen...
...de Azoren liggen midden in de atlantische oceaan, tussen Noord Amerika en Europa.
Dit zijn de 5 eilanden in het midden. Wij liggen op Faial, in het stadje Horta..
...Had jij hem ook meteen door? New York op z'n Portugees...
...ik weet niet waarvoor je hier kunt bidden maar er liggen wel een heleboel muntjes. Naast dit kapelletje loop je de caldera in. Een caldera is een oude vulkaan krater...
...kapelletje boven bij de caldera...
...bovenop de berg stopt de auto van Harry en wil niet meer starten.
We ontdekken dat er geen peut meer inzit. En de dichtstbijzijnde
pomp is 24 km verderop ;(( gelukkig kennen we al wat mensen
die we kunnen bellen om een handje te helpen...
...de hortensia in ‘aanbouw’…
...op weg naar de caldera kom je eerst langs een bidplaats...
...uitzicht op pico vanaf de Caldera...
...Turks ontbijtje met yoghurt, ei en chili...
...de Formule 1 is weer gestart...
...hier in het dorp koop je nog gewoon een pispot of lampetkan in de winkel...
We nemen weer een abonnement op predictwind en iridium go. Dat is inmiddels al ouderwets aan het worden, de meeste schepen hebben momenteel starlink aan boord. Maar voor die laatste paar maandjes gaan we niet meer iets nieuws bedenken. We vullen de voorraad eten voor onderweg zoveel mogelijk aan. Ontdekken nieuwe restaurantjes en hebben de pasta Gorgonzola met paddestoelen uitgeroepen tot het boot-gerecht van de maand.
...weer een nieuw restaurant ontdekt. Na de 'Duitser' en de 'rus'
is er nu ook de 'nederlander'....
... Poesie avond met piano muziek...
... vanaf de berg zicht op porto Pim. Daarachter zie je de haven...
...ons uitzicht vanaf de boot.Je ziet net nog het topje van Pico op het buureiland...
...variatie op de lunch experiment met ei en avocado...
...cafe Pieter sport...
...zicht op de boulevard vanaf de wasserette...
...berregie op...
...het begin van de steile klim...
...zicht op de baai van porto Pim vanaf het hoogste punt...
...ontluikende varens op de berg...
...zicht op de marina vanaf het hoogste punt...
...de marina vanaf halverwege...
...Kees op de laatste trap van de Monte Queimado...
...prachtig huisje, bijna Zaans met het horizontale hout op de eerste verdieping...
...terug in het dorp. Rechts zie je nog een deel van de marina, recht voor: de kerk
en bovenop de berg de sterrenwacht...
...af en toe een bakkie ( abatanato) met pastel de nata...
...dit lunch / ei experiment is een blijvertje: Turks ei. Met yoghurt, zacht ei en chilisaus...
...de eerst tall chips arriveren...
...precies 1 dag nadat het dek gereed is ( en wij er klaar voor zijn om te vertrekken) breekt de afsluiter van de kombuis ( gelukkig boven de afsluithendel) af. Het is niet levensbedreigend en ook afwassen in de nattecel (badkamer) is geen onoverkomelijk probleem. Maar ons vertrouwen in de staat van de afsluiters is zodanig geschokt dat we er voor kiezen om 10 nieuwe te bestellen met de bedoeling ze allemaal te vervangen. Je wilt niet dat een afsluiter het begeeft als je onderweg op zee bent...
...heel veel is hier op het eiland te koop, maar de tru design afsluiter waar het nu juist om gaat ( kombuis) zit er niet bij. Dat wordt bestellen in Duitsland en dat kan even duren...
...voor het eerst: 31 maart 2024 sneeuw op de top van Pico...
...ontbijt schilderij...
...de tassen met alle eten voor onderweg staan klaar...
Half maart zijn de route, de getijden en de alternatieve uitwijkhavens in beeld. Het eten voor onderweg staat klaar. Het weer houden we dagelijks bij. Ondertussen genieten we van de nieuwe vrienden, de leuke restaurantjes, de natuur, de maan en de zon. Ook hier wordt het lente en aan het eind van de maand gaat ook hier de klok een uur vooruit.
...het weer ( de wind) ziet er voorlopig bar slecht uit...
...de stroming op de oceaan ...
...de getijden in het kanaal....
...wandeling door een ander deel van de stad...
...reusachtige palm en pijnbomen...
...ontluikende bermbloemen bij het park....
...prachtige architectuur...
...volvo ocean boot van jajoh team....
Lekker en gezond eten is mijn nieuwe hobby. Ik experimenteer er lustig op los. En alles wat ik hier niet kan vinden maak ik zelf en van eten waar teveel toevoegingen inzitten probeer ik zelf een handig niet te moeilijk boot-recept te vinden, zoals bijvoorbeeld lekker bruin brood, granola, yoghurt, sweet chilie saus, gember siroop, nasikruiden, zachte kaas, crème fraiche, zure room enzo. Verder vind ik het ook een leuke opdracht- aan- zelf om bijvoorbeeld ei ( hier kan je nog gifvrije eieren uit eigen tuin krijgen) op allerlei manieren te bereiden en daar een consequente kwaliteit in te bereiken. Dat gaat met vallen en opstaan, maar ik vind zelfs het vallen ge-wel-dig.
...experiment met gepocheerd ei. Mag zachter, mag meer druipen en alle bijproducten waren zacht van smaak en lekker maar het zijn teveel smaken bij elkaar...
...hier leven en wonen we al enkele maanden. Midden in de atlantische oceaan....
..lunch experiment met spinazie ei hummus en avocado
( ook teveel verschillende smaken, meer eenvoud is de nieuwe opdracht) ...
Bij het testen van de iridium go merken we dat een onderdeel van de antenne ontbreekt. Pfff die moet besteld worden en van het "vaste" land komen. De expresse zending van de 10 tru design afsluiters is voor niets geweest: er is er geen 1 die past :(( De winkel beloofd ons een nieuwe zending...daar gaan minstens weer 2 weken overheen. Gelukkig is het weer 'bar-en-boos-slecht' en hebben we nog geen weergat kunnen bespeuren...
Om de ongelukkige drie-een-heid compleet te maken gaat met Pasen ook de kachel stuk. Naja hij start opeens niet meer op. Na wat speurwerk samen met Marc vanuit Australie denkt Kees dat het met de externe "voeler" te maken heeft en hij besteld een nieuwe voeler van het "vaste" land. Duimen dattie op tijd binnen is, en ook duimen dat dat ook inderdaad de oplossing blijkt te zijn. Want voeler of niet, werkende kachel of niet... als er een weer-gaatje arriveert en de afsluiters zitten op hun nieuwe plek dan gaan we er meteen vandoor. De deadline (tussen half en eind mei) begint al in zicht te komen .
...bij de inspectie van de mast, de zalingen en de verstaging
maakt kees wat foto's van het nieuwe dek...
...zie je Trees bezig met de hijslijn en de veiligheidslijn?...
...25 maart is de volle maan blijkbaar de worm maan
( de regenwormen komen uit de grond, het is lente) ...
...volle maan vanaf het achterdek...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten