FEBRUARI 2024: AZOREN, FAIAL, HORTA

De hele maand februari zijn we in Horta. Deze maand staat in het teken van boot- klus en boot- koken. 

...uitzicht op Pico vanaf het fort...

Het looppad gedeelte van het dek is in de eerste 2 maanden van het jaar ontdaan van het teak (waar we nog wel een paar jaar van wilden genieten omdat het nog dik genoeg was) maar doordat bij de voorbereidingen voor het vervangen van de bestaande kit, bleek dat de teaklaag niet meer goed zat vastgelijmd is de beslissing genomen om dat deel dan maar alvast eraf te halen, alle schroeven te verwijderen, alle gaatjes te vullen en het dek meerdere keren te primeren, te verven en het op bepaalde plekken kiwigrip op aan te brengen. Dat klinkt heel snel een eenvoudig maar dat heeft wel 2 maanden geduurd. Er waren ongeveer 2 miljoen gaatjes te vullen en we moesten natuurlijk ook tussen de buien door werken. Grootste deel van dit werk heeft Kees gedaan met de hulp van Harry en Reinhard.

...Harry en Kees in conclaaf...

...rechts wordt al afgewerkt...

...handy man...

...het dek is geschilderd, gedroogd en nu afgeplakt om de laatste 
laag (= kiwigrip) op te brengen. Kiwi grip moet 
ervoor zorgen dat het dek nog goed beloopbaar 
blijft in natte omstandigheden...

Ondertussen werpt Trees zich op de taak om zoveel mogelijk onbewerkt voedsel te kunnen maken onderweg op zee. Belangrijkste is dat het niet alleen gezond maar vooral lekker is en daarnaast moet het ook snel en gemakkelijk te maken zijn. Daarnaast zoet ze ook naar wegen om producten die ze hier mist zelf te maken. Dat resulteert voorlopig in de productie van mayonaise, pastasaus, sweet chili saus, granola, ricotta en brood. Op de lokale markt op zaterdag tref je producenten van lokale groenten en fruit. Dan merk je wat een apart klimaat hier heerst. In februari bijvoorbeeld is het sinaasappel tijd, maar ook verse kruiden als peterselie en koriander komen hier van de "koude' grond.  Eigenlijk is het hier het hele jaar lente. Temperatuur is aangenaam rond de 18 graden ( soms 16 soms 20 en 's nachts een keer 14) Je loopt rond in je bloesje of je vestje en als je heel enthousiast bent in een korte broek.

Nu ik toch de tijd heb experimenteer ik met allerlei manieren om eieren te bereiden en meer met de oven te doen. 

...biet salade met zoete aardappel en feta is een blijvertje...

...gepocheerd eitje...
 
...ricottabrood met havermout ei en zaden en granola uit de oven...dit moet je eigenlijk ruiken....

...informatie verzamelen...

We proberen er zo veel mogelijk op uit te trekken, mensen te ontmoeten en het eiland te verkennen. Dat is eind februari iets makkelijker omdat Harry dan op vakantie gaat en wij zijn auto ter beschikking hebben. We raken al een beetje ingeburgerd, hebben vaste gewoontes om boodschappen of de was te doen, om ergens koffie ( kopje koffie 0.92 cent;) te drinken of een broodje te halen en worden zelfs al gegroet als we onderweg zijn in het dorp. 

...foto genomen door de crew van chiara op de Bahama's...

...Horta Marina by night...

...vuurtje stoken op de berg bij Carla en Hans en Djogo...

...tropische touch...

...krijg een dikke kop (lekker eten of prednison of beide)...

...in maart gaan we de terugreis plannen, maar nu alvast navigatie kaarten downloaden voor de route terug naar huis met daaromheen alle mogelijke havens die we kunnen aandoen of die als uitwijk kunnen dienen. Het weer gaat bepalen wanneer we weg kunnen. We hebben we stabiel "Azoren hoog" nodig en iets minder lage druk gebieden die momenteel in vliegende vaart van de USA naar Europa langs scheuren. Normaal gesproken is de typische tijd om de " oversteek" naar het kanaal te maken in mei juni. Wij hopen op een mooi weergat in april;))...

...op 17 februari vierden we ons kristallen huwelijk. ALLES uit de kast voor een feestje;)...

...we ontmoetten de eigenaar (Duitse solo zeiler) van de Jambo voordat we naar NL vertrokken. Hij ging richting Brazilië. Halverwege de reis is de boot gezonken. Eigenaar gelukkig net op tijd gered/ opgepikt door een containerschip....

..wel gezien maar nix van gemerkt...

...super stoer schip, maar niks Nederlands aan boord...

...mooie nieuwe muurschildering...

...we leven wel in onze eigen bubbel, maar blijven het wereld nieuws 
volgen via digitale kranten en podcasts...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten