PANAMA MAART 2022

 Maandag 7 maart 2022 - terugblik op week 13

De maand maart staat in het teken van klussen op een boot die op de kant staat en ongelooflijk warm weer. De dochter van de Dayak crew is op bezoek met haar 9 maanden oude zoontje. Zij gaan twee weken naar de San Blas op vakantie. Zij wel!  Klinkt misschien beetje zuur, maar we gunnen het hen van ganser harte. Maar voor het zover is gaan we samen lunchen. Niet alles doet het nog dus trekken wij de dinghy van de Dayak deze keer. Doel was Mamei eiland, maar dat is zo vol dat we verder moeten (door de tunnel of love) naar Panamarina. Ook goed... en wel zo lekker.

...sunset in de marina...

...vertrek voor de lunch op mamei met de marina op de achtergrond...

...door de "tunnel of love" naar panamarina...

Na ons verblijf in B&B "Wunderbar" hebben we meer contact met Philip uit Zwitserland, hij heeft een heerlijk droge humor en een enorme klusboot. We trekken deze maand veel met elkaar op. 

...Kees helpt Philip de mast in...

Deze week proberen we het onszelf wat meer naar de zin te maken. Wonen in een boot op het droge is niet echt fijn. We hebben geen werkend wc en geen werkende koelkast en om binnen te komen moet je een 3 meter hoge ladder op en af. Er is van vorige maand wat ervaring met Wunderbar 2,5 km verderop maar daar is nu geen plaats. Daarnaast hebben ze geen werkende wifi en geen warme douche. Alhoewel je daar dan wel weer lekker in een hangmat in de schaduw kunt hangen en zelf kan koken. EN daar zit Philip ook... 

...uitzicht vanuit ons raam Casa X...

...een etage lager is het restaurant met open raam voor wat frisse wind...

...het menu...


Affijn er is geen plek dus proberen we het een paar dagen in Casa X. Dat is sowieso leuk voor de verandering. De kamer is super super super eenvoudig, maar we hoeven er alleen te slapen. Bovendien kan Edina en in haar afwezigheid Hollandse Hans met zoon heerlijk koken, er is een airco en er is wifi in de bar beneden. Toch maakt het allemaal uiteindelijk niet veel uit. Ook hier is alleen een koude douche. We gaan opeens de positieve kanten van wonen op een boot -op- het -droge ontdekken. Het voordeel van wonen op de boot is dat je niet "naar je werk" hoeft te lopen en dat er een douche in de buurt is die soms warm water heeft. Een stukje verderop is een bar met wifi. Als Kees dan de Koelkast weet werkend te maken is een groot argument ( koude biertjes) terug op de boot.
...Rusland is eind februari Oekraïne binnengevallen...

... de koelkast doet het weer. Verbijsterend eenvoudig eigenlijk. 
Puts met water in het keukenkastje zetten. die aanvoerslang en de afvoerslang 
van de koelkast (die op buitenwater gekoeld wordt) loshalen 
er tijdelijk een ander slangetje opzetten en klaar-is-kees...


Nog een klein nootje: vanaf 6 maart zijn we illegaal in Panama.

Maandag 14 maart, terugblik op week 14

In week 14 doen we weer een "tunnel of love". Deze keer om de geheime ingang aan Ronald en Marieke van de Argo te laten zien. Altijd fijn want dan kunnen we op een doordeweekse dag bij Panamarina lunchen. En de door -de- weekse -kok is veel beter dan de weekend kok.

...fascinerend: mangrove wortelstelsel...

...als je heel stilletjes door de "tunnel of love" peddelt om de apen te zien 
en je dan door een toeristenboot wordt ingehaald...

...de Argo bemanning in hun snelle bolide...



Er is een uitnodiging binnengekomen van het ziekenhuis in Alkmaar om even langs te komen en op de US ambassade in Curacao hebben we eindelijk een afspraak kunnen maken om een 10 jarig visum (B2) te verkrijgen. We gaan die 2 dingen allebei regelen en trekken er een maand voor uit. Boeken een rondreis panama- Colombia- Curacao- Amsterdam- Panama. Gebroken polsje van Trees zit nog steeds in een Brace maar wordt steeds meer gebruikt. Dat gaat goed komen. Zo ook de zwarte teennagels, alleen duurt dat wat langer.

...overblijfsel van mijn wandelingen met Liesbeth, ben en blijf een watje...


...we gaan weer reizen. gaat het niet met de boot dan doen we het wel met het vliegtuig...

...sunset Linton Bay Marina...

...in 1 nacht is de literprijs van peut hier in de marina verhoogd van 1 dollar naar 1,24...

We maken nog een uitstapje naar Portobelo. Museum en restaurantje en prachtige herbouwde binnenstad bekijken en bewonderen.
... mooi uithangbord...

...het museum...

...als het museum restaurant nog niet open is 
belanden we toevallig in een nog leuker restaurant...

...met uitzicht op de zee...

...tja tis vakantie toch...

...mooie binnenstad...

...alle publieke bankjes zijn prachtig beschilderd door lokale artiesten...


Maandag 21 maart, terugblik op week 15

Dit is een typische klus week. Samen met Picolino ligt Kees onder de boot om de saildrive weer werkend te krijgen. Ranchel heeft in de tussentijd de boot gepoetst dus dat is wel te zien op de foto's.

...de oorlog in Oekraïne actueel..

...de klus plek van de week...

De bemanning van de Dayak komt helemaal relaxed terug uit de San Blas en we gaan meteen naar Hotel Sister moon om ons te laten verwennen.

...tijd voor een family-plaatje...

...wat een skatjes...

...lekkerrrrr...


...Ruben vermaakt de hele tafel...


...foto van trees door Diny gemaakt...

...befaamde sister moon lunch...




..het geluid van de golven is nogal rustgevend: captain kees knapt een uiltje...

Ray heeft ons zonnescherm gereed. Na wat vijven en zessen zijn we helemaal tevreden. Het ziet er praktisch uit zoals we dat voor ogen hadden.

Maandag 28 maart, terugblik op week 16

Dit is voornamelijk een wacht-week geweest. Elke dag verwachten we dat de werkzaamheden aan de saildrive klaar zijn, maar elke dag horen we weer "manana"... en als doorgewinterde Caribische zeilers weten we inmiddels dondersgoed wat het woord "manama" betekent... dat betekent Niet- Vandaag.



...Rebel: mooi gepoetst, met nieuw zonnedoek en buurman Michel met houten trimaran...

Maar we vervelen ons beslist niet. Voor het bezoeken aan de US ambassade in Curacao hebben we genoeg regelwerk om ons van de straat te houden. Ook de reisdocumenten voor de rondreis vergen nog enig bijslijpwerk.

...sunset vanuit een boot op het droge...

...view...

In het laatste weekend van maart hebben we een date met Marco (onze triple 7 captain) waarmee de een paar dagen Panama city onveilig gaan maken. Gelukkig beginnen de Covid maatregelen zich langzaam te versoepelen dus verwachten we weer wat meer restaurants te kunnen bezoeken en dan zijn met name te rooftop terrassen in trek.

...wij logeren ook in het Riu...

...terras met een view ( op Marco ja maar ook op de nieuwe stad)...

...weer een restaurantje met een daktop terras gevonden...

...diepe buiging voor de mooie bloeiende boom...

...triootje vanuit de oude stad met zicht op de nieuwe stad
deze foto moet ik van Kees weggooien omdat ik er weer met een gekke bek op sta...


...gevleugeld standbeeld? : dan moeten wij erbij!...


...love the colors...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten