PANAMA APRIL 2022

Maandag 4 april 2022 

Terugblik op week 17 van NL naar Panama

We zijn deze week nogal druk met de reis- papierwinkel. Ondanks dat covid-regels niet meer zo streng gehanteerd worden, worden ze nog wel hier-en-daar, min-of-meer gehandhaafd. Doordat we een goedkope rondreis geboekt hebben reizen we van Panama naar Curaçao via Bogota in Colombia, dus moeten we ook voor die 4 uur op het vliegveld in Colombia alle reispapieren en extra covid vereisten zelf in de gaten houden. 


...in de hengsels....

Ik neem me weer eens voor om geen zogenaamde goedkope reizen te boeken. We mogen nota bene ( dat zie ik natuurlijk pas als alles geboekt en betaald is) maar 5 kg hand bagage meenemen. Zo zie ik voor de eerste keer dat je zogenaamde “light” tickets kunt bestellen: met alleen handbagage betaal je blijkbaar aanmerkelijk minder. Wil je normale ruimbagage bijboeken echter dan betaal je de hoofdprijs: 240 dollar😵‍💫. Naja leermomentje. WEL lekker snel overal doorheen overigens en lekker licht reizen dus! Elk nadeel heb zn voordeel.


...een zo goed als nieuwe saildrive....

Voor de zekerheid hebben we meerdere apps gedownload ( immigration Colombia - immigration Curacao - covid apps) en daarnaast nog een en ander gekopieerd voor het geval we geen bereik hebben met de telefoon. 


...Jim is er klaar voor...

De boot staat nog op de kant maar gaat vrijdag 1 april ( precies 6 jaar nadat we zijn vertrokken uit Makkum) in de hengsels. Morgen het water in maar nu nog tijd om een aantal plekken waar de boot ondersteund is geweest alsnog in de antifouling te zetten.


...ahhh lekker hoor...

Zaterdag 2 april gaan we het water in. Picolino vaart mee om te zien of alles goed gaat met de saildrive. Kleinigheidje met de gashendel ( in zijn “vooruit” gaat hij achteruit) is binnen no time opgelost.

We hebben precies 24 uur om de Rebel voor ruim een maand zo goed mogelijk achter te laten want maandag ochtend om 5 uur moeten we ons melden op Tocumen Airport in Panama stad dus reizen we zondag al af om naast het vliegveld te overnachten.


...Picolino voor op ( foto Dayak, Marten of Diny)...

Nog net tijd om samen met Marten & Diny te lunchen en te kaarten en dan haasje-repje met de bus naar Portobelo, naar Sabanitas en Panama om het laatste stukje met de taxi te doen. 


De taxi chauffeur schud zijn hoofd: WAAR moet hij ons naar toe brengen? Nee toch, dat hotel heeft zo’n slechte naam ( inderdaad maar 2 sterretjes 🤔) dat is echt TE erg. Of we al betaald hebben? Ja? Oh gottegot nou dan moeten jullie eerst maar even naar de supermarkt om eten en drinken in te slaan want daar is helemaal niets,hoor!

We besluiten toch om eerst zelf te kijken en dat is maar goed ook want na het eerste verschrikkelijk armoedige zicht op ons onderkomen voor 1 nacht is er in ons hoofd geen seconde spijt geweest van deze boeking. 

We worden heel vriendelijk ontvangen door een prachtige vrouw. Er blijkt wel eten en drinken te zijn en als het er niet is dan haalt de eigenaar dat even met z’n auto bij een winkeltje in de buurt. 

We kletsen heel gezellig, slapen prima en de volgende morgen brengt hij ons om 5 uur naar Tocumen: eind goed al goed. Soms ben je zo goed voorbereid op de tegenslag dat hij zich in je gezicht op het moment suprème kan materialiseren als hedendaags sprookje🤩


Maandag 11 april 

Terugblik op week  1 

rondreis Panama - Curaçao - Nederland - Zweden- Nederland - Panama



...we vliegen naar Bogota met Copa Airlines...

Maandag 4 april reizen we om 7 uur s morgens eerst naar Bogotá. Tenminste dat dachten we om 5 uur ‘s morgens nog, totdat we bij de douane check werden tegengehouden… in uw paspoort staat een inreis stempel van 6 december, ja. Het is vandaag 4 april, ja. Dat betekent dat u langer dan 3 maanden in het land bent geweest. Ja. U bent bijna 1 maand overtijd. Ja, wat kan ik daaraan doen? U moet een boete van 60 dollar betalen. Oke, hier is 60 dollar. Nee nee dat kan niet hier op het vliegveld betaald worden, daarvoor moet u een taxi nemen en naar het immigration kantoor in de stad rijden en daar de boete betalen ( om 5 uur s morgens) Dan krijgt u een stempel en met dat stempel kunt u het land uit…

Dan missen wij deze vlucht.

...waarom checken zij toch al die stempels?...

Er is een tweede mogelijkheid: iemand anders betaalt uw boete binnen 8 dagen en u laat bij binnenkomst het bewijs van betaling zien. Zo niet dan komt u het land nooit meer in. Pfff

Affijn, zodra we met de AV78 in Bogotá zijn gearriveerd, schakelen we onze mecanicien Picolino in om dit klusje te klaren. Onze vrienden van de Dayak, Marten en Diny, staan namelijk op het punt om met vakantie met de boot naar de San Blas te gaan maar zij helpen ons enorm door Picolino het geld voor te schieten pfff.

...Bogota...


Bogota is verder lekker chill, de 4 uur wachttijd is snel voorbij en ‘s avonds om 19 uur zitten we met huurauto achter hek ( alleen onder die voorwaarde wordt auto verhuurd 🤔)  hoog -en -droog in het airbnb appartementje van Chantilly in Curaçao.

...en met Avianca vliegen we naar Curacao...


We hebben een week de tijd om een 10 jaar B2 visum te scoren en een beetje vakantie te vieren want zaterdag 9 april reizen we door naar NL. Alles lukt zomaar: lekkere terrasjes, uit eten in Mosa en de beste Surinamer van Curaçao, de grotten van Hato, naar de kapper, de pedicure en wat zomer kleding wordt snel gescoord. 


...het heerlijkste Surinaamse eettentje in Curacao...

...ceviche snacken met zicht op de pontjes brug en het water...


...aan het water is het altijd goed...

...sfeervol restaurantje in de rimboe...

...US consulaat...

...omdat het zo lekker is gaan we 2 x naar de Surinamer...

...eindelijk de grotten van Hato gezien...

... en de buitentuin is ook niet misselijk...

...bon bini...

Donderdag kunnen we ons paspoort met visum al ophalen: nu is het makkelijker om onze verdere reis te plannen. Wil je namelijk een reis plannen zoals bijvoorbeeld hawaii, alaska, canada en verder naar beneden tot aan panama … dan heb je als zeiler, dus iemand die over zee het land inkomt, een B2 visum nodig. Kom je met het vliegtuig binnen dan is een ESTA voldoende. In de Carieb is nu bijvoorbeeld Puerto Rico ook aan te lopen als je wilt uitwijken bij slecht weer of als je panne hebt. Dus al met al erg handig.

...met KLM naar Amsterdam: hier worden we verrast met kadootjes 
en champagne (dankjewel Marco)...

Zaterdag middag 9 april vliegen we met KLM naar Amsterdam waar we heel vroeg in de morgen van zondag de 10 de arriveren. Trein naar Alkmaar en savonds family diner bij Angela & David thuis ❤️❤️


Maandag 18 april, terugblik op week 2 rondreis Panama - Curaçao - Nederland - Zweden- Nederland - Panama

De eerste week thuis staat in het teken van lichamelijke controle en reparatie: dokters, podotherapeuten, ziekenhuis en tandarts. Zo dat kan je maar gehad hebben. Daarna vakantie in eigen land. We zien Marco weer en bezoeken Akke in haar nieuwe huis in Rotterdam. We sluiten de week af met paasavond- sushi - family!🥰


...met Akke naar het depot...

...NL in de lente...

...ouderwets genieten van ons uitzicht in het chaletje...

...family time = sushi time...

...een warm bad...

Maandag 25 april, terugblik op week 3 rondreis Panama - Curaçao - Nederland - Zweden- Nederland - Panama

De 2 de week in NL hebben we nog wat dokters- follow- ups. Kees krijgt oefeningen mee en Trees krijgt een positieve uitslag van MRI, CT, echo en bloed 👍🏻 


...standplaats NWZ in Alkmaar...

Heel veel zaken die we mee willen nemen naar de boot zijn inmiddels besteld en bezorgd.

We zien Liesbeth en de Tops familie.



...attentie van M & M...

...Liesbeth en Kees...

...De Noord-Hollandse Keukenhof...

...en de tropische vlindertuin...
…rupsje nooit genoeg…








Geen opmerkingen:

Een reactie posten