WEEK 7

Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook nu gewoon door met ons blog.

Week 7:  25 april - 2 mei 2020

Vandaag is voor ons dag 50 van de quarantaine. De laatste dagen van april brengen we in stijl door met appeltjes van oranje in een oranje zonnetje. 
Er is beweging, er wordt hier en daar heel voorzichtig weer gereisd, de bevrijding komt in zicht!
De komende week wordt het druk in marina, vertelde Jim de manager. Het staat volgepland met het 'opbokken ' (uit het water halen en op de kant op bokken zetten) van boten uit de marina op de werf.
De ogen kunnen weer gericht worden op "kwatta" en dat geeft opnieuw energie om meer te sporten en weer klussen aan te pakken.

...50 tinten blauw...

Omdat opeens mondkapjes verplicht zijn zodra je je buitenshuis begeeft wordt actie ondernomen om ergens een paar te scoren en ondertussen zorgen we voor instant- resultaat door een bandana doormidden te knippen. Trees doet nog een zwakke poging tot het maken van een funny-mondkapje maar die zit zo vreselijk dat we ze maar als reserve achter de hand houden. Mondkapjes dragen is het nieuwe afzien: het is warm en je bril beslaat!
...griekse yoghurt met geroosterde havermout, pecannoten, kokos en venkelzaad. Daarbovenop halve mango en wat schijfjes banaan...

Eindelijk is er tijd om de iCloud mogelijkheden te bestuderen: dus wordt het gratis abo opgeschaald, volgepropt en in gezinsverband gebracht. Nu kunnen we (hopelijk) makkelijker foto's delen en hebben we naast de foto's, films, boeken en muziek op onze apparaten en de harde schijven ook nog een back up in de wollek. Het duurt een week met onze internet connectie maar het lukt. Klinkt toch als een ...tops plan!
.
...als je boven de 60 bent mag je van 11-13 uur reizen, yahoo..

PANAMA ISSUES
Deze week valt 1 mei op een vrijdag en dus hebben we een laaaaang weekend: 3 dagen lang mag niemand de straat op. Gisteren zagen we trouwens op het journaal dat er demonstraties en opstootjes zijn in Panama stad: er zijn mensen die niks te eten hebben en dat maakt de sfeer er niet beter op.
...het aantal besmettingen blijft nog steeds stijgen...

Als de waterleiding een paar keer kapot is gegaan wordt grof geschut in werking gezet. Jim de manager zoekt uit waar het lek zit en Marten en Kees assisteren hem daarbij, Marten gaat nog een stapje verder en brengt de rest van het leiding-stelsel in kaart.
...3 verschillende prototypes...

De dagelijkse badminton training van de kortharige heren met militaire looks begint op te vallen in de kleine boatie- hippie- gemeenschap. Steeds meer mensen gaan mee op zoek naar reserve shuttles en willen graag meedoen. De mannen doen het voorlopig nog steeds met een dagelijks opknappertje.
...Marten bestudeerd de bouwtekeningen van het terrein. Dat is een avontuur! ...

DE TOESTAND IN DE WERELD
Op onze kaartavondjes nemen we de dag en 'de toestand in de wereld' door. Terwijl in diverse landen de Corona maatregelen versoepelen wordt ons hier in Panama de duimschroeven aangedraaid. Het aantal slachtoffers neemt nog steeds toe en het komt ook al spannend dichtbij: de eerste zieke is gesignaleerd in Portobelo ( zo'n 15 km verderop) Er worden onmiddellijk maatregelen genomen, maar hoe adequaat dit is moet nog blijken.
...dayak bike, super bike...

Drie keer per week fiets ik, op vrouwendag, op een tijd die correspondeert met het laatste nummer in mijn paspoort, of tussen 11 en 13 als de bejaarden naar buiten mogen, heuveltje op heuveltje af zo'n 5 km heen en weer naar de Chinees in een dorpje- zonder- naam tegenover isla grande. 
Daar haal ik een flesje water wat ik onmiddellijk consumeer om het vochtverlies te compenseren en afhankelijk van de winkelvoorraad doe ik er boodschappen.
...voor de marina zijn nieuwe foto's gemaakt, met een drone..

Vanaf juni begint officieel het orkaanseizoen in de Carieb. Zeilers die daar nu vastliggen moeten OF naar Europa oversteken OF naar het zuiden ( ABC eilanden of Panama) afzakken. We duimen voor ze dat eea bijtijds goed geregeld wordt door de autoriteiten. Het zou hier in juni wel eens lekker druk kunnen worden! Voorlopig is het kanaal weer dichtgegooid voor de recreatieve bootjes. Kan zomaar volgende week weer open zijn. 
...het kaartje van de ambassade...

CHOCO SANA - CULO DE POLLO
We zijn inmiddels weer wat weer-wijzer. Geen orkanen hier ( heeeeeel soms, een staartje, de laatste was in '69) maar wel korte stormen of orkaantjes in de dop. Ze heten choco sana of culo de pollo. 
Bij choco sana denk je aan chocolade en gezondheid maar in dit geval zit je er ver naast; je moet meer denken in de richting van choco een departement in het uiterste zuidoosten van Panama en Colombia waar de choco indianen wonen. En sana kan zowel slaan op gezondheid maar met een iets ander accent is het meer venijnige blinde woede...dusss.
En culo de pollo vertaalt zich in kippekont. Het woord kippekont-storm heeft zijn oorsprong in de 'Looks' van de gerafelde staat waarin, na zo'n storm, de bladeren van de palmbomen 🌴 verkeerden: het leek wel het achterste van een pollo.
...geen kippekontstormpje maar een gewoon regenbuitje...

Deze ministormen gaan gepaard met windstoten van 100 - 150 km per uur, regen en onweer. Ze kunnen op een mooie zomerse dag opeens ( soms binnen 5 minuten) op komen dagen en  zijn van korte duur : 10 minuten tot een uur is ons verzekerd. 
Een lokale zeiler vertelde ons dat het niet een kwestie is OF hij komt maar wanneer en hoe vaak hij komt. En hij verzekerde ons dat als het gebeurd je natuurlijk net je badpak aan de lijn hebt gehangen en je slippers en de verse tapa's op dek hebt gezet. Het geweld waarmee dit natuur fenomeen gepaard gaat zorgt ervoor dat je alles wat los op dek staat nooit meer zal terugzien.
We zullen de gopro stand-by houden.
...test run van skype voor as zondag ...

DAGELIJKSE GANG VAN ZAKEN
Idem als de afgelopen 7 weken. Nieuwe week zelfde quarantaine, maar wel met elke zondag om 12 uur een wereldwijde familie videochat. Zo sweeeet. Elke zondag gebruiken we een andere app om uit te proberen wat voor ons het beste werkt. Zo testten we tot nu toe zoom, Jitsi, Cisco Webex en Skype. Google hangouts en whattsapp voor 8 staan nog op t lijstje. Zullen we aan het eind van van de quarantaine genoeg ritme en ervaring hebben opgedaan om deze nieuwe traditie in ere te houden?? I hope so!

We will survive! Wij letten op elkaar. Jullie ook? Take care mensen en hou vol  ðŸ’‹❤️ We keep you updated

Geen opmerkingen:

Een reactie posten