WEEK 6

Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook nu gewoon door met ons blog.

Week 6 :18 - 25 april 2020
Voor het eerst beginnen berichten over versoepeling van quarantaine -maatregelen wereldwijd binnen te druppelen. Collega zeilers hebben hun boot op transport naar NL gezet en zijn deze week teruggevlogen. Ze komen wel uit quarantaine maar moeten voor de zekerheid in NL nog eens 14 dagen in isolatie. Maar zij zijn dus alweer terug!

Het duurt vast wel nog even, maar het einde begint in zicht te komen. Hier in Panama is een versoepelingsplan per regio ingesteld, waarbij eind juni alles weer 'vrij' zou moeten zijn.
De dag erop werd aangekondigd dat het vliegveld een maand langer gesloten zal blijven voor passagiersvluchten. Welke datum daar precies aan kleeft is een geheim, maar terugrekenend zou dat eind mei kunnen zijn.

...lunch, Rebel style, 32 graden...


BADMINTON 🏸
Het is ook deze week drukkend heet. Er staat geen zuchtje wind, dus iedereen beweegt zich langzaam, misschien zelfs een beetje leidzaam voort.  
Toch speelt Kees elke avond rond sunset een uur badminton met BB.
...we houden van veel variatie: elke dag een nieuw model shuttle...

Om te kunnen badmintonnen heb je naast  2 rackets ook een shuttle nodig. Pikant detail: de laatste shuttle is al 2 weken geleden voor 99% overleden. In het klussen ritueel van de boot wordt nu dagelijks ook een "shuttle-reanimatie" ingecalculeerd. En naast het reanimeren wordt driftig gezocht naar vervanging.  
Alle you tube filmpjes over het zelf fabriceren van een badminton shuttle van echte veren tot een besneden plastic flesje komen langs en dat zijn er meer dan we dachten.
...kees filosofeert over het shuttle project...

Maar ook kopen is een optie: De lokale boodschappers, de Chinezen en zelfs de lokale politie zoeken mee. Ondertussen heeft Marten al een contact opgeduikeld die via een duistere postbus in Miami een shuttle ( liefst taxfree natuurlijk) naar Panama kan shippen. We gaan het zien en kijken er net zo naar uit als naar het pakje hagelslag van Gerben, maar dat moet wel helemaal uit NL komen...
...project campingaz - fles pimpen: done!...

KLAVERJAS MET 3
Met Marten leggen we regelmatig ( dat is praktisch elke avond) een kaartje, klaverjas voor drie Is favoriet. We hebben allerlei regels uitgeprobeerd en denken de perfecte formule gevonden te hebben. We zitten hier savonds lekker buiten tot een uur of elf en zuipen niet eens. Koffie met random een rummetje of whiskey erbij en af en toe een stukje boterkoek zijn onze grootste zonden. We hebben eigenlijk nauwelijks tijd om series te kijken of boeken te lezen.
...lokale schoonheid...

EXIT STRATEGIE
Deze week denken we voor het eerst serieus na over planB. ( Ja daar zijn we snel bij he! ) Wat als we ziek worden...
In Panama is namelijk weinig te verwachten van ziekenhuis capaciteit en het is ook slim om te weten hoe we precies verzekerd zijn.
In onze kleine boten gemeenschap is nog geen zieke gesignaleerd, maar dat kan zomaar veranderen. Dat hebben we gezien aan Bonaire dat al weken was afgesloten en waar toch nog een besmetting bleek binnen te zitten. We denken dus dat 14 dagen heel krap berekend is. 
...apetrots op een nieuwe bekleding van het stuurwiel: 2 dagen werk...

En hier in de marina zijn ze heel sociaal en laten mensen die dat wensen binnen met enige restricties ( 14 dagen quarantaine) maar wel zonder strikte handhaving. We hebben in ieder geval besloten dat we zoveel als kan en mogelijk is gaan hamsteren in eten, drinken, gas en diesel en dat we zodra er hier een uitbraak begint meteen naar zee of de baai ingaan om ergens zelfvoorziening te ankeren. 
...sunset in Linton Bay Marina, Panama...

Verder lezen we zoveel mogelijk over hoe virussen zich verspreiden om zo adequaat mogelijk maatregelen te nemen. Injecteren met bleekmiddel beginnen we niet aan. Wel heb ik in dit kader een nieuw woord geleerd: ULTRACREPIDARIAN ( iemand met de gewoonte om mening en advies te geven over zaken waar hij of zij geen verstand van heeft)
Panama is overigens een van de landen waar de lockdown het meest streng wordt toegepast. Je moet wat als je zo weinig ziekenhuisbedden hebt... 

Dit weekend is het derde weekend op rij dat iedereen 2 dagen dus zowel zaterdag als zondag niet buiten mag komen. Elke door-de-weekse dag tussen 17 en 5 uur worden de wegen met roadblocks en controleposten afgesloten. Hier merken we er eigenlijk niet zoveel van. Het terrein van de marina is vrij groot en we kunnen met de dinghy naar de onbewoonde eilandjes ( XX)


DAGELIJKSE GANG VAN ZAKEN:
Idem als de vorige 6 weken. Nieuwe week, zelfde quarantaine.


...elke dag vers fruit uit Nigaragua...

DE TOEKOMST
Zes weken beginnen toch wel aan te tikken. Momenten van enorme ijver worden steeds vaker afgewisseld met lethargische uurtjes niks bijzonders. Wel koken we elke dag met verse groenten en eten veel vers fruit en houden de boot goed schoon ( tegen de kakkerlakken)...er wordt gefluisterd dat een gewoonte die je 21 dagen volhoudt ook beklijft!

We houden de berichtgeving over de situatie in Frans Polynesië en Nieuw Zeeland nauwlettend in de gaten want dat gaat bepalen wanneer we door het Panama kanaal zullen gaan. Het laatste nieuws is dat NZ haar grenzen alleen deelt met Australië en voor de rest van de wereld in ieder geval tot eind 2020 zal dichthouden.

We will survive! Wij letten op elkaar. Jullie ook? Take care mensen en hou vol  💋❤️ We keep you updated

2 opmerkingen:

  1. Van Akke en Ton jullie bloglink gekregen en met spanning en bewondering gelezen, en dat allemaal op onze route in 2002-2008 . Erg herkenbaar en jullie zitten er goed in ondanks deze dikke corona storm .
    Carl en ik wensen jullie alle sterkte en wijsheid en liefs van ons ,en we blijven volgen .dank jullie wel . Weet je nog? Laatste keer in Muiden😍🧜‍♀️🧜🏼‍♂️🧜‍♀️🥰

    BeantwoordenVerwijderen