WEEK 11

Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook nu gewoon door met ons blog.

Week 11: 23 - 30 mei 2020
Het is een hete week. Veel windstille dagen met temperaturen tegen de 30 graden en een vochtigheid percentage van rond de 90%...Toch blijven we elke dag badminton spelen. Tegen Sunset ( dus rond half zes) weliswaar tenzij het een bewolkte dag is.




HET LIJKT WEL VOORJAAR
Maandag zijn we (vooral Kees) als gekken tekeergegaan: de hele voorpunt van de boot, zoiets als jouw zolder of je schuur, leeggehaald, schoon gemaakt, alles gesorteerd, weggegooid, weggegeven, te koop aangeboden en opnieuw ingedeeld. 
...in de stilte na de storm roeit buurman Antonio met waakhond kiko naar zijn boot terug...

Verder krijgen deze week (bijna) alle lijnen al weken een zoet water schoonmaakbeurt. Dat kunnen ze wel gebruiken na al dat Afrikaanse stof in de Kaap Verden en Suriname. 
Na het ontstoffen checken we ze ook op zwakke plekken en nette uiteinden. Maar dat is een klusje voor volgende week.
En dan is ook nog eens al het RVS aan de beurt om het nodige vliegroest te verwijderen. Dat doen we overigens bij stukje en beetje en  alleen als het bewolkt is.
...de nieuwe uitdaging van mijn zus Maria neemt heel wat oefen-uurtjes in beslag...

Kees vind tussendoor zelfs tijd om gitaar te spelen, lampjes te repareren en slimme ventilator oplossingen voor buiten te bedenken!

DINSDAG DE 26 STE
Deze dag staat ons bij als de dag dat onze eerste, uiteindelijk gecancelde vlucht gepland was..

Maar op deze dag kwam wel het nieuws dat de strenge lockdown regels iets versoepeld zou gaan worden, yeah! 
Vanaf maandag 1 juni zijn er geen mannen en vrouwendagen meer en ben je ook niet meer beperkt tot 2 uur per twee dagen buiten spelen. Wel wordt nu overal een mondkapje verplicht. De nachtklok blijft maar vanaf 7 juni zit ook de zondag niet meer op slot. Alleen... WAAR zullen we naar toe gaan? Het prachtige natuurgebied om de hoek " de San Blas eilanden" is nog steeds een 'no go area'. 

TYPISCH TROPISCH
Af en toe duikt er op en rond de boot een flinke kakkerlak op. Als ze zo groot zijn heten het Amerikaanse kakkerlakken. Ze komen trouwens oorspronkelijk uit Afrika zegt de 'eerlijk waar, ik zweer het' logica op internet. 
We hebben hem al een keer stiekem door de kuip horen scharrelen. Wat zijn we blij met al onze horren en onze discipline om alle openingen trouw elke nacht te sluiten. Brrrrr. 
...de Amerikaanse kakkerlak uit Afrika kan wel 4 a 5 cm groot worden...

We hebben hem de afgelopen maand zeker drie keer betrapt maar nooit gevangen. Waarschijnlijk is het niet telkens dezelfde, maar ik vind het wel een prettig idee als dat wel zo is. Dus heettie Karel. Voor Karel Kakkerlak hebben we biologisch dynamisch gif achtergelaten ( een vrolijk mengsel van borax met baking powder en suiker in gelijke delen aangelengd met wat water) 
We dachten triomfantelijk dus even van hem af te zijn totdat hij weer opdook toen ik vandeweek benedendeks een afwasje aan het killen was, maar toen Kees om een stukje keukenrol en een zaklamp vroeg wist ik dat zijn ( Karels) laatste minuutje geslagen had:  Kees had hem natuurlijk binnen no time te pakken en heeft hem overboord gegooid. Dag Karel. Niet tot ziens. Hallo Kees Jij mag blijven❤️
...dit is het verschil tussen een vliegende termiet (boven) en een vliegende mier...

LEKKER
Een ander lekker dier dat tegenwoordig na elke regenbui overvloedig op ons dek landt is de termiet. De vliegende termiet wel te verstaan. Wel vaker gezien, met name in Bonaire, maar toen dachten we nog dat het vliegende mieren waren... ze lijken erg op elkaar die twee vliegers maar sinds we medezeilers met een houten boot hebben zijn we er toch wat anders naar gaan kijken. En inderdaad, ze hebben een ander lichaam, andere kleur en andere vleugels. Dat ze er weer zijn zien we het eerst aan alle losse vleugels die overal aan dek liggen en soms kruipt er nog een soort klein wit wormpje rond. Dat spoelen we griezelend zsm overboord. "Dat is zonde, zegt de 10 jarige Amerikaanse van de houten boot die net op Grenada een overlevingscursus voor kinderen heeft gedaan, dat zijn juist de lekkersten !"

...er komt een stormband aangerold...op zee zie je ze makkelijker aankomen dan op land...

CULO DE POLLO
Woensdag zijn we 75 dagen in quarantaine. Woensdag is ook vrouwendag en omdat het laatste cijfer van mijn paspoort eindigt op een 0 mag ik tussen half 10 en half 12 de straat op... omdat ik 65+ ben mag ik ook nog tussen 11 en 13 ( op het heetste uur van de dag) naar buiten, dus ga ik lekker op het fietsje van de Dayak ( mijn eeuwige dank daarvoor) naar mijn Chinees om te zien wat hij nu weer bedacht heeft.

...stuck in paradise...

Maar de fietstocht heeft niet lang geduurd. Een storm stak op en dan is het alle hens aan dek: gauw naar de boot en alles wat lis en vast zit controleren of naar binnen gooien. We hebben onze eerste 'culo de pollo' ( kont van de kip) meegemaakt! Yeah, wat een geweld. Sommige boten op de ankerplaats zagen 40 op teller anderen dachten vast en zeker dat het 50 kts waren: in ieder geval was het onverwacht en kort maar hevig! Precies zoals voorspeld. Het is een goede test want alles wat niet goed vastzit wordt losgerukt. En je hebt precies 5 minuten de tijd. Zeer leerzaam, die lessen van moeder natuur. In ieder geval hebben we sinds lange tijd weer een heerlijk koele nacht van 27 graden gehad.
...pittig boekwerkje...

EUROPA
Ik ben het boek van de jurist, journalist en auteur Geert Mak aan het lezen : 'grote verwachtingen' met als ondertitel:  in Europa 1999-2019.
Geert schept daarin voor mij orde in de chaos van gebeurtenissen in die 20 jaar, door een en ander scherp in beeld, samenhang en perspectief te brengen. Soms echt een eye opener. 

Het is logisch lastig de geschiedenis helder voor ogen te krijgen als je er middenin zit en je er niet achteraf, zoals de schrijver zelf ook suggereert (bijvoorbeeld in 2069)
eens rustig op terug kan kijken. 
Toch wordt ik wel een beetje treurig of misschien moet ik zeggen weemoedig, van het effect van het verdwijnend paradigma van de vorige eeuw en de opkomst van de populisten in deze eeuw.

Ik moet wel zeggen dat ik het wereldnieuws nu met andere ogen en hernieuwde interesse volg😉

Ik hoop dat Chan volgende week de nieuwe president van Suriname wordt. Dat zou pas positief nieuws zijn;)

NIEUWE TIJDEN
Het is te merken in de bouw activiteiten in de marina en in de toenemende drukte op de weg dat as maandag de 'versoepeling' in werking treedt. 
Maar verder verandert er voor ons eigenlijk niet veel. De bus rijdt nog niet en een ritje naar de supermarkt in Colón kost 50 dollar. 
Mmmmm we blijven wel zuinige Nederlanders ( ik heb begrepen dat we geen Hollanders meer zijn)
...hier kijken we elke zondag naar uit: family time!!!...

Ondertussen: We will survive! Wij letten op elkaar. Jullie ook? Take care mensen en hou vol  ðŸ’‹❤️ De eerste akte is bijna voorbij. We keep you updated

Geen opmerkingen:

Een reactie posten