WEEK 1

Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook gewoon door met ons blog.

Week 1: 14-21 maart 2020
In de mallemolen van het leven zijn we ten gevolge van een wereldwijde agressieve ziekte (pandemie) gedwongen om te blijven waar we zijn: op onze boot, in de haven van puerto lindo in Panama. We hebben misschien geen schipbreuk geleden, maar zijn toch gestrand.


HET KANAAL LONKT
HOE LANG NOG
Na 7 weken zwerven langs Colombiaanse en Panamese ( in dit geval Kuna Yala) eilanden arriveren we 14 maart 2020 in Linton Bay Marina. Het plan was om water en diesel en boodschappen te bunkeren voor het volgende deel van de reis: de Pacific. 
Nog wat klusjes: boot schoon, de was doen, het verzamelde gescheiden afval dumpen en de eerste aanvraagpapieren voor de doorgang van het Panamakanaal naar de autoriteiten mailen...
... mmm dat is toch wel heel verleidelijk dichtbij...

PLANNEN OM AAN TE PASSEN
Maar het blijkt weer waar plannen voor gemaakt worden...
Het corona virus heeft namelijk op 10 maart ook Panama bereikt en de regering heeft op 13 maart de noodtoestand afgekondigd met alle beperkende maatregelen van dien.
...de isthmus (landengte die twee grote delen land met elkaar verbind ozi) van Panama, en waar wij liggen...

Dit horen we pas 2 dagen later. De informatie verstrekking is ( zoals ws overal ter wereld) de eerste dagen nogal verwarrend. Dus na een week puzzelen en denken en overwegen besluiten we hier in de marina van Linton, op 50 km van het Panama kanaal, 'de bui' af te wachten. 
...net als in Colombia is hier volop vers rijp fruit te koop dus genieten we volop van ananas, papaya,limoentjes, meloen, kiwi, appel, mandarijn en nog veel meer ...

Linton ligt wel erg afgelegen maar soms kan dat een voordeel zijn. 
Hier hebben we in ieder geval de basics: toegang tot drinkwater en elektra, twee restaurants in de buurt, er zijn douches en wc's, een piepklein pompstationwinkeltje en een wasserette. Bovendien komt er elke dag een auto met verse groenten en fruit langs. Het is OK.
...de officina ( twee omgebouwde zeecontainers) met daarachter de kraan die 130 ton kan tillen...

We kunnen misschien wel door gaan. Dat is- zeker de eerste week-  erg onduidelijk, want sommigen ( incentive, zouterik en seaya) kunnen nog wel het kanaal door maar schijnen daarna toch nog vast te komen liggen op een van de prachtige Panamese eilanden van Las Perlas. Maar ja, als je in quarantaine ligt is het niet meer de vraag of je omgeving mooi is, maar of je nog te eten hebt. Zij hebben allemaal gelukkig net gebunkerd voor een lange overtocht. Dat hebben wij nog niet en het is ook de vraag of dat nog lukt. Wij bedenken ons daarbij dat we om door het kanaal te gaan veel moeten reizen en dat verhoogt natuurlijk ook weer de kans om besmet te raken. 
...de enige toegang naar de twee steigers. heel overzichtelijk voor de beveiligers...

Hoe onwezenlijk de hele situatie ook is, het is ons wel duidelijk dat dit geen onschuldig griepje is, dus gaan we hier met respect mee om. Tenslotte zitten we in de risicogroep van oudere jongere en we willen graag nog een paar jaar chillen... op de boot en niet op ic.
...tijd om de spelletjes uit de kast te halen en de spelregels te herinneren...

We weten niet hoe lang het gaat duren maar wij rekenen in ieder geval op 2 maanden. Daarna zien we wel weer verder. 
Wij weten hoe we ons samen kunnen amuseren op 30 vierkante meter en het is heerlijk weer dus zijn we eigenlijk de hele dag buiten. 
Hier in de marina ligt een divers internationaal gezelschap van boaties / lotgenootjes, maar helaas nodigt de huidige situatie niet echt uit om elkaar te leren kennen en er een gezellig feestje van te maken.
...Kees en Marten doen elke dag tegen sunset een potje badminton...

Wel liggen hier nog 2 andere Nederlanders ( de Dayak en de Blue Pearl) die ook 'onderweg' zijn en die wij al eerder hebben ontmoet. Het contact gaat van een praatje over de reling tot aan een potje badminton.
...dramatische sunset lucht in Panama: vanuit de kuip van de Rebel...

We will survive! We letten op elkaar. Jullie ook? Take care everybody 💋❤️ We keep you updated

1 opmerking: