VAN SALENTO NAAR MEDELLÍN

Van Salento naar Medellin gaan we met een kleine bus ( ongeveer 18 mensen) waarvan 10 NL ers blijken te zijn...lachen. We doen er 8 uur over en dat is mooi voor hier en voor 275 km.
Medellin is een feestje. Als je van party's, dansen, prachtige muurschilderingen, lekker eten, winkelen, art en terrasjes houdt zit je helemaal goed. Medellín is een fascinerende, bruisende, artistieke en hippe stad!

Vanaf woensdag 8 januari hebben we een hostel geboekt middenin de wijk 'poblado', DE place to be volgens 'reisjunk'.😉
...zo maak je een oud lelijk gebouw weer een lust voor het oog...

Medellin ligt op 1538 meter, goed zichtbaar verspreid over een aantal berghellingen. Ze heeft zo'n 4 miljoen officiële inwoners volgens wiki en 9 miljoen volgens de lokale gids en wordt vanwege het zeer prettige klimaat ook wel de stad van de eeuwige lente genoemd.

HISTORIE
Medellin heeft ook een heftige en gewelddadige historie en hoewel de ergste periode al wel meer dan 20 jaar geleden was, is deze wond nog overal in de stad zichtbaar. 
Voor de goede kijker wel te verstaan, want ik zag het pas toen ik met Mari-bel op een 'free walking tour met een lokale gids' drie uur door de stad geleid werd. 
...de naald...

Zij liet ons onder meer de sexboekjessteeg zien, de straten met namaak shirts en takes, het 'opgeblazen' beeld van Botero en vertelde over 'hem' of PE als ze het over Pablito ofwel Pablo Escobar sprak, om de inwoners om ons heen niet van streek te maken.

Zo'n tour is een aanrader voor een van de eerste dagen in de stad, beter dan een hop-off-hop-on-bus-achtige-kijk-tour. En als je er toch een moet kiezen, neem dan een tour met een local. We kunnen ze niet vergelijken, maar hebben echt goede ervaring met realcitytours.


Zelf verkenden we de eerste dag de stad met openbaar vervoer: bus, metro en de kabelbanen, die je over de sloppenwijken naar de hoogste en groenste delen van de stad brengen.


De avonden vullen zich bijna vanzelf met muziek, geroezemoes op de terrasjes, heerlijke geuren uit verschillende keukens en een vrolijke vermenging van Colombianen ( het is nog vakantietijd), locals en toeristen.

Hoewel er overal proppers staan om ons hun restaurant in te praten laten we ons voornamelijk verleiden door een combinatie van goeie looks, hoeveelheid lege stoelen en geur.
Elke avond slagen we in rap tempo en nemen ons voor om terug te komen omdat het zo geslaagd was.
Maar de volgende dag is de verleiding om iets nieuws te proberen te groot om te weerstaan.

GRAFFITI TOUR COMUNA 13
Op dag 3 nemen we de metro naar halte San Antonio waar we overstappen op de lijn naar San Javier. Als we daar uitstappen en naar buiten lopen staat er een 'muur' van gidsen klaar die je graag naar de vroeger meest gewelddadige wijk van Medellin (comuna 13) meenemen. 
...Daniel legt uit en wij komen voortdurend ogen en oren tekort...

De meesten spreken alleen Spaans, maar we vinden Daniël die ook een woordje Engels kan. 
Hij is aanvankelijk nogal onzeker door zijn matige Engels maar doordat Liesbeth af en toe ook Spaans- Engelse vertalingen verzorgt fleurt hij helemaal op en krijgen we zelfs een spontane "Spaanse rap". 
Daniël is 25 en getrouwd, hij is opgegroeid in deze buurt en zelfs een poosje aangewezen vrijwilliger geweest bij een 'gang'. Hij vertelt ons over hoe verscheurd en beschadigd de bewoners waren in de slechte ( de donkere)  tijd. 
Hij weet ons veel historische achtergrond informatie te geven over de prachtige symbolische 'murals' en de betekenis van muziek ( met name de rap en hip-hop) voor de ontwikkeling en gevoel van welbevinden voor de gewone mensen uit deze buurt.
Hij laat ons de onzichtbare scheidslijn tussen twee comuna's zien en vertelt over het bevrijdende effect van de roltrappen.

Sinds 5 jaar is comuna 13 in Medellin overdag veilig voor toeristen en die zijn er vandaag volop! Zo te zien storten de bewoners zich vol enthousiasme 'en masse' in de nieuwe manier om je hoofd boven water te houden: het ter wille zijn van toeristen. 
En ieder doet waar hij goed in is: sommigen worden gids, anderen bedenken een heerlijk en uniek mango-ijsje, weer anderen rappen, hiphoppen, dansen, koken of verkopen zelfbeschilderde hoeden of t-shirts.

MEER MEDELLIN:
*Vanaf de straat spotten we een kinky dakterras. Het blijkt een 'charlee' hotel te zijn. Na enige overredingskracht lukt het ons naar boven te komen. Maar dan zitten we ook achter een sjieke cocktail met het mooiste uitzicht over de verlichte stad, tussen de levend groene muren, met achter ons in het midden een verlicht zwembad en op een verhoging een eigen dakterras-dj en zien de maan opkomen achter de wolkenkrabbers. Magic!
Op onze wiebelige trendy tafel liggen belichte menu-kaarten, het is de enige keer tijdens deze vakantie dat we onze mobiele zaklamp niet nodig hebben. 

*Murals zijn niet alleen een artistieke uitlaatklep, een vlammend betoog, een mooie bedekker van iets lelijks of een historisch vastgelegd moment... ze werken ook als opkikker: je wordt er echt wel vrolijk van!

*Na het zien van de geweldige schilderijen in het Boteromuseum in Bogota voelt het als een eer om de beelden van Botero op het plein in Medellin te mogen aanraken.

*Wij vinden Medellín de leukste stad van Colombia. Bruisend, basic en hip, een aanrader als je uitgekeken bent op Amsterdam en Parijs. 

*Bijna alles is fotogeniek: van de graffiti tot de sloppenwijken, van de straatventers tot de aankleding van de kleine restaurantjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten