RONDREIS COLOMBIA: CARTAGENA

Rondreis Colombia Vanaf 27 december 2019
Colombia, 🇨🇴 we komen er praktisch langs als we van Aruba naar Panama willen varen. En Colombia lokt.
...we proberen voldoende te drinken...

Sinds de regering in 2016 een vredesakkoord sloot met de Farc ( linkse rebellen) is Colombia in grote delen van het land veilig genoeg om er als gemiddelde toerist rond te reizen. Bovendien zijn de verhalen van andere zeilers zo enthousiast dat we besluiten om er minstens een maand de tijd aan te besteden om dit land wat beter te leren kennen. Extra leuk is dat onze vriendin Liesbeth dat graag samen met ons wil doen! 
...Cartagena: kleurrijke doorkijkjes genoeg...

HET LAND
Eerst iets over het land. Colombia is bijna 28 x zo groot als NL en er leven meer dan 50 miljoen mensen die voornamelijk Spaans spreken. Naast de linkse rebellen, de rechtse milities, de enorme corruptie en het geweld rondom de exploitatie en handel in drugs kampt het land ook met andere problemen zoals armoede en de opvang van de vele Venezolaanse vluchtelingen. 
...beetje Portugees, vind je ook niet? met al die azulejos...

De huidige rechtse president Duque probeert met de hulp van de US of A, met harde hand de exploitatie van coca plantages tegen te gaan. Dat eea niet allemaal even soepel verloopt is duidelijk en begrijpelijk.
...we hebben overal in Colombia heerlijk gegeten...

In de praktijk merken we weinig van de problemen. We zien wel de armoede (zeker bij de grote steden) en ook komen we veel Venezolanen tegen. Maar de mensen met wie we te maken hebben zijn zonder uitzondering erg vriendelijk, attent en enorm behulpzaam. Dat zie je niet alleen bij de B&B's waar we terechtkomen maar ook bij officials van het openbaar vervoer, het leger, de politie, de mensen in de sloppenwijk waar we toevallig terechtkwamen en zelfs in het gedrag in het verkeer.
...onze schattige B&B kamer...

CARTAGENA
Cartagena is de eerste stad die we bezoeken nadat we voet aan wal gezet hebben in santa marta.
...in onze happy new year outfit bij de bakker...

Cartagena is ondanks de indrukwekkende witte hoogbouw langs de Caribische kust een lief provinciaals stadje met een compacte toeristische binnenstad binnen oude vestingmuren.
...in onze happy new year outfit bij Antonio onze sinaasappelman...

Cartagena is onze ontmoetingsplek omdat het de plaats is waar we oud-en-nieuw willen vieren. 
Liesbeth komt per vliegtuig van Amsterdam via Bogota en wij komen per bus vanuit de marina ( waar we de Rebel achterlaten) in Santa Marta in het noorden van Colombia naar de luchthaven Rafaël Nunez. 
En zowaar... alles klopt en lukt precies op tijd! We zijn trots op onszelf en blij elkaar weer te zien.
...Niet voor niets zo'n stuk de berg opgeklauterd...

B&B
Overnachten en ontbijten doen we in het bamboe huis met de drie Huskies van Luisa Victoria. Van onze host krijgen we enthousiast alle ins-en-outs over de manier waarop de locals oud-en-nieuw vieren. Zo regelt hij voor ons een tafel en stoel met wat te eten ergens op straat bij de plaza santa Domingo waar we goed zicht op de prachtig verlichte 'muren', de oude binnenstad en het vuurwerk hebben. Een gereserveerde tafel kost ons 1,5 ton per persoon. Nou dat hebben we wel over voor een feest met een view en onze eigen drank!😉
...Annamaria uit de sloppenwijk waarschuwt ons tegen de gevaren van deze weg de berg op: het is veiliger met de auto te gaan. Tja maar wij wilden zo graag lopen, voor ons is het ook training...

OUD-EN-NIEUW
Ook hier worden de hele week al rotjes afgestoken op straat, maar op het moment suprême zie je meer professioneel vuurwerk dan privé- sterretjes.
We hadden zelf een fles prik meegenomen om om 0 uur in stijl te kunnen proosten, maar alle koude biertjes en colaatjes en feestelijke glitter ballonnen koop je verder gewoon op straat. 
...de lokale politiemannen zijn piepjong, zeer voorkomend, super behulpzaam en best wel in voor een geintje of een selfie...

Dat is nou zo makkelijk in Colombia. Of je nu op straat loopt, in de bus zit of een berg beklimt, overal lopen verkopers met drank, sieraden, kunst of het heerlijkste verse fruit en staan karretjes met warme hapjes op straat hun heerlijke geuren te verspreiden. 
...de beroemde torre de reloj, de toren met het uurwerk...

LA CHIMBA👍🏻👊🏻
( eh... vrij vertaald: alles kits, toppie, hot, great)
We verkennen Cartagena voornamelijk lopend en met de bus, drinken elke morgen verse sinaasappelsap bij Antonio onder de boom, eten 'tomate de arbol' ( boom tomaat) met blauwe kaas in restaurant "oh lala", zweten ons ( de temperatuur gaat overdag makkelijk over de 30 graden heen) onder politiebegeleiding de berg met het 'convento de la Popa' op, drinken een cocktail bij café del mar bij sunset, slenteren langs de boulevard, proberen een aantal lokale gerechten ( maaltijd soep), lopen met blote voeten in het warme troebele water van de Caribische zee, zwerven door de straatjes van de wijk candelaria, zien de  Torre del Reloj en fotograferen de vrolijke drukte van de plaza de los coches. En last but not least...zo fijn:  we hebben nog geen mug gezien, geen jeukbult gevoeld of iets horen zoemen in ons oor ( la chimbaaaaa)
...viva viva air...

Op woensdag ochtend 1 januari vliegen we met Viva Air naar de hoofdstad Bogota.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten