DE HOOFDSTAD BOGOTA

Woensdag ochtend 1 januari 2020 vliegen we naar Bogota. Hier slapen we 4 nachten bij 'Mama' Gladys thuis. 

...het is spotgoedkoop vliegen binnen Colombia. ticket van 75 euro...

Bogota ligt op een hoogvlakte van de Andes op 2600 meter en dus lopen we sinds maaanden weer in lange spijkerbroek, hebben een trui bij de hand en slapen ietwat onwennig onder een deken.
...Gladys is een lieve zorgzame B&B hostess. bij Gladys thuis is het nog steeds kerstmis. Het is een zeer eenvoudig volgepropt allegaartje. Maar uiteindelijk mochten we toch (lichtelijk hoofdschuddend) met z'n drieën op 1 kamer slapen en wij lieten ons haar ontbijt zorgen op pantoffels en in pyjama lachend aanleunen...

Bogota is met bijna 11 miljoen inwoners (!) een immens grote stad. Hier zetelt de regering, is het heiig van de uitlaatgassen en is de autovrije zondag een geweldige uitkomst voor een schonere lucht en de toeristische fietstours. 
...onze Colombia reis in beeld...

Net als wij in Bogota zijn wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad geïnstalleerd. In de binnenstad zijn daarom grote delen van de weg afgezet en er loopt veel politie rond. 
...wachtposten: het lijkt wel of ze een raket-pack op de rug hebben waar ze zo mee weg kunnen vliegen;)...

Wij horen op het nieuws dat de centrum-linkse Claudia Lopez openlijk gay is en symbool staat voor de strijd tegen de corruptie. Heel bijzonder en positief nieuws voor Bogota!
...prachtige monumentale gebouwen...
ZIPAQUIRA
Donderdag 2 januari pakken we de bus 50 km noordwaarts naar het stadje Zipaquira om de vermaarde zout kathedraal te zien. 
...het pleintje van Zipaquira...

Alleen de reis met openbaar vervoer is al een avontuur, maar met de hulp van onze B&B hostes Gladys, de assistenten op het station en het geweldige spaans van Liesbeth komen we precies waar we zijn moeten.
...het finale stuk van het inmense kathedraal complex...

In de gigantisch grote zoutmijn is met vrijwillige krachten van de mijnwerkers zelf een enorme kathedraal, en op de weg er naar toe alle kruiswegstaties uitgehakt in het zoutgesteente. Op sommige plekken is daarnaast ook gebruik gemaakt van het mooiste carrera marmer en lokaal gewonnen smaragden ( emeralds).
Als je zo'n 200 meter onder de grond naast een 8 meter brede pilaar staat en naar het uitgehakte kruis kijkt aan de kop van de kathedraal kan je niet anders dan onder de indruk zijn.

MONSERRATE  
We willen het spectaculaire uitzicht op Bogota vanaf de top van de Monserrate graag met eigen ogen zien. Bogota zelf ligt op 2600 m en de Monserrate top is op 3152 meter.
...vanaf beneden zien we hem al liggen...

Om ons te trainen voor de trektochten die nog in het verschiet liggen kiezen we in plaats van het enge steile treintje of de kabelbaan voor het voetpad. We twijfelen nog heel even totdat we de lange rijen wachtenden zien staan;)
...we zijn er nog niet...

Tussen de bedevaart-gangers klimmen we de ruim 500 meter oftewel 1605 treden omhoog langs een bijna 2,5 km lang slingerend pad.
Onderweg staat veel politie, zijn er talloze eet-en-drink tentjes en halverwege is zelfs een wc.
...uitzicht op Bogota...

We doen het niet in 1 uur, maar we doen het wel!👊🏻
...fijn als er een foto genomen wordt: dan kan je even stilstaan en bijkomen;)...

En het uitzicht zo middenin het Andes gebergte is inderdaad overweldigend! 
...dichterbij zijn we geloof ik niet geweest;))...

De kerk vergeten we van binnen te bekijken, maar een kniesoor die daarop let😉

ONDERTUSSEN IN BOGOTA ...
*doen we de beroemde "palo que mao Mercado": een indrukwekkende dagelijkse markt qua grootte, diversiteit van groenten, fruit, vlees en vis... en met eigen schoonmaak dienst dus super schoon!
   

...op de plaza de paloquemao vinden we de meest beroemde markt van Bogota. Van de hele Carieb is Colombia HET mekka van vers fruit en groenten ...

*elke zondag = auto-vrije-zondag: grote delen van de stad zijn alleen toegankelijk voor fietsers 
...dit soort huizen doen heel Engels aan...

*we worden nogal aangegaapt met ons Europese uiterlijk. Vooral door kinderen, die ons zowel eng als vreemd vinden.
...de eerste muurschilderingen...

*Als wij in een restaurant witte wijn bij het eten kunnen krijgen is dat een wonder. Rode wijn of bier is ok maar wit is blijkbaar niet gebruikelijk.
...Botero: moeder overste...

*Als we 's avonds komen dineren wordt gevraagd wat we willen snacken... blijkbaar is het ook geen lokale gewoonte om later op de avond warm of uitgebreid te eten.
...het vliegveld van Bogota heeft een erg tot de fantasie aansprekende naam...

*Natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan het goud museum niet (het vliegveld heet niet voor niets "El Dorado"
...een gouden coke setje uit de 18 de eeuw...


*Bezoeken we natuurlijk het Botero museum
...una familia...

*Na de maaltijd-soepen proberen we de arepa's en die zijn ook best lekker
...Botero: de kaart...

*Heb ik nog steeds geen mug of no see um gezien of gevoeld 👍🏻 yeahhhh

Zondag 5 januari 2020 vliegen we van Bogota naar Pereira en van daaruit pakken we de taxi naar de bus met bestemming Salento. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten