ST MARTIN - ST MAARTEN

Prggggg ... de marifoon (radio ) slaat aan... Dreamcatcher dreamcatcher, flying low... ( znock) ... hoor ik 'smorgens om 8 uur op kanaal 10... even later meld dreamcatcher zich en spreken de 2 boaties elkaar op een ander kanaal verder. Zojuist is het radio- netje op st Maarten, kanaal 10, afgelopen en iedereen die iets zoekt of te koop heeft kan zich daarop melden. Na achten kunnen dan zaken gedaan worden en afspraken gemaakt.

Op dit cruisersnetje hoor je om half acht het weerbericht, melden zich boten die net zijn gearriveerd, is er altijd wel iemand die iets te koop heeft en hoor je reclame voor bedrijven en evenementen! Kortom even goed geïnformeerd wakker worden met een kop verse gemberthee.

Vanuit Anguilla is het maar 20 nm naar sint Maarten, als je - net als wij- aan de westkant, de Franse kant in Marigot bay wilt terecht komen. 
... Marigot bay in de zon aan bakboord...

Aan de Franse kant zijn de bureaucratische handelingen makkelijk, minimaal en gratis en dat is aan de NL kant iets anders. De Franse kant is misschien iets minder gesoigneerd maar het is er erg gezellig en er zijn leuke winkels en marktjes. Aan de Nederlandse kant komen de grote cruiseschepen binnen en daardoor alleen al, is de sfeer anders. 

Wij beginnen graag in het Franse deel maar verhuizen ook met alle plezier naar het NL deel, al is het alleen al voor de kroegjes en in de hoop om daar in de winkel weer drop en stroopwafels te vinden.

St Maarten is een mijlpaal in deze reis. We zijn hier al eerder geweest, 9 jaar geleden in ons sabbatical jaar maakten we met dezelfde Rebel een 'rondje' Atlantische Oceaan. We lagen toen in dezelfde tijd van het jaar op Sint Maarten te wachten op  een geschikt weergaatje om de grote oversteek naar Bermuda of de Azoren te maken. Nu zien we ze ( de vertrekkersboten) ook weer liggen en we horen het op het radio net : er is een lezing over de oversteek van de Atlantische oceaan!
...Marigot Bay in de wolkenschaduw, recht voor ons met zicht op de ruïnes...

St Maarten is ook een mijlpaal omdat dit het eerste eiland op deze rondreis is waarop we weer reserveonderdelen voor de boot kunnen vinden. Hier zijn eindelijk weer volop winkels met gevulde schappen en redelijk normale prijzen. 


Vanuit St Maarten kunnen we theoretisch direct naar Bonaire varen, 
daar eindigt voor ons namelijk dit rondje dat begin december daar ook begon. In juni en juli - als het orkaanseizoen weer begint- gaan we van daaruit naar NL.

In ons plan gaan we eerst uitgebreid shoppen en klussen op St Maarten, we willen ook graag oude bekenden bezoeken en biertjes drinken en verhalen horen van boaties die we kennen. 
...het franse deel van het eiland, gezien vanaf de berg...

We zijn nog wel 2 weken op dit eiland dat langzaam van de verwoestingen van Irma en Maria herstelt. Alles wat we van de resultaten van die 2 hurricanes in 2017 op andere eilanden gezien hebben valt in het niet bij de verschrikkelijke beelden die hier nog nog als trieste herinneringen in en rond het water liggen te wrakken.

Daarnaast zie je ook het enorme werk dat al is verzet en moet je de veerkracht van de bewoners die ons hartelijk verwelkomen wel bewonderen. Als het eind van onze klussen in zicht komt gaan we in ieder geval nog wel even een rondje eiland maken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten