Haïti - 3- ile a vache

Vrijdag en zaterdag 14 en 15 december 2018

Klusjesdag. De koelkast houdt zich kranig, gelukkig. We hebben de hele dag bezoek en maken kennis met het jonge Franse gezin met hun dochtertje van 2. Ze komen langs peddelen in hun opblaasbare kajak en vertellen dat zij ongeveer dezelfde trip maken als wij. Vanuit curacao doen ze nu Haïti, Jamaica en Cuba en verder weten ze nog niet.
Er is geen specifieke tijd afgesproken maar 's avonds is er BBQ . Tegen sunset kuieren we die kant op!

...we lopen met ons lampje via hotel Port Morgan ...

Ashley heeft een hutje gebouwd van palen en versierd met gekleurde plastic flessen.  Op het bord staat dat de tent alleen  in het weekend geopend is. Zitjes zijn boomstammetjes waarop een vierkant houten plankje als zittinkje is vastgespijkerd.

Er brandt een vuurtje en het ruikt heerlijk: the art of cooking! Van niets iets maken ... ergens een kip scoren, een heerlijke salade van witte kool met pittige dressing en ik herken de pasta die op tafel komt;)) Stukjes gebakken banaan maken het af!

Helaas hebben we hier geen foto's van gemaakt, in het donker in flitslicht is alle magie weg. Dus hebben we genoten met de smaak papillen en de ogen...zonder mobiel;))
...het hotel is bijna schandalig luxueus...

Zelf staat hij achter het vlees want vlees is superduur hier, maar om hem heen zie ik 3 jongetjes en een meisje die hem helpen met de bediening en de muziek. Als 1 persoon werk en geld heeft kunnen scoren wordt dat hier duidelijk gedeeld.

Voordat het eten op tafel gezet wordt roept hij mij in de keuken om te overleggen. Er zijn bij ons aan tafel wat bekenden geschoven en hij wil weten of die mee - eten ... oeps, ehhh geen -idee- improvisee ... maar als ik hem zeg dat we gaan sharen doet hij een stukje kip extra op het bord. 

Tijdens het eten merk ik dat dit heel gewoon is: van 1 bord eten dat gekocht wordt door iemand die het zich kan permitteren worden minstens 3 mensen blij. Ik heb nog nooit zo weinig "trek" gehad.

We maken kennis met de rest van het gezelschap Haïtianen en zitten met trommelende handen en klinkende " prestige" ( lokaal biertje) flesjes zelf muziek te maken als de generator de geest geeft. Dat bevalt wel, dus spreken we af voor zaterdag om samen muziek te gaan maken.

Zaterdag 15 december: 
's Morgens nemen we afscheid van Edisson, hij gaat 4 dagen naar school  op het vasteland in les Cayes. 
...Edisson in actie. bye bye schatje! Je hebt ons uitstekend verzorgd
email: stfirmin_@yahoo.com, tel: +50948226358 (whattsup) ...

Zodra we ons gezicht hebben laten zien aan boord, komen de bootjes weer langs. We hebben iets niet goed gedaan, want normaal gesproken blijven die na 2 dagen weg. Dan moet je wel consequent tegen iedereen non merci gezegd hebben...tja
Nosse de visser komt langs met kreeft, Evan met dollarmunten en Wenson met babybananen en mango's.
... het hoekje om is het meest beschud, in de baai heb je meer wind en minder "see 'm nots"...

We nemen een kijkje in het hotel, lopen de berg op en tegen vijf uur dalen we af naar het dorp. Samen met de Canadezen ( Jeff en sylvie) genieten we van de Haïtiaanse muziek totdat een rasta- dj -met- kerst- muts zijn weekend plek opeist. 

Dan vinden we het wel goed, nemen afscheid en bereiden we ons op de boot voor op de trip naar Jamaica. want we moeten verder want we willen door om op tijd met Liesbeth Kerst in Trinidad of oud-en-nieuw in Havanna te vieren!
...hotel Port Morgan en de Rebel in de baai van het dorp Caye a Coq op Ile a Vache in Haiti...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten