GOODBYE HELLO BONAIRE



We waren er helemaal klaar voor maar na zaterdag 1 december, zondag 2 december en dinsdag 4 december is nu zaterdag 8 december de geplande afvaartdag. 

Pfff beetje lastig als je net voor 4 dagen gekookt hebt en alle verse groenten en fruit voor het eerste deel van de reis al netjes gewassen en zeewaardig ingepakt in het net hebt hangen. De koelkast is afgetopt, maar uiteraard niet met bier. Daar moet dus eerst iets aan gedaan worden...

Het weer voor de 4 daagse tocht naar het noorden zit niet helemaal mee, is het in Bonaire goed dan waai je in Haïti uit je jasje en andersom. Veel wind onderweg heeft meestal tot gevolg dat er ook meer of hogere golven zijn en met de geplande koers is dat een beste opmaat voor een flinke portie misselijkheid. Vooralsnog ziet zaterdag 8 december er het beste uit: minder wind en golven.

Dat wordt dan koersje 321 voor 480 nm rechtstreeks -hopelijk- naar Haïti , ile a vache ( koe eiland). We proberen daar tegen het middaguur te arriveren zodat de kans dat wij op een van de blijkbaar talloze lobsterpots zullen varen zo miniem mogelijk is.

Ah et oui ... we zullen intussen onze Franse talenknobbel reactiveren en bedenken hoe we gaan betalen: in natura, gourdes of us dollars.

Haïti ligt op het westelijke deel van het eiland Hispaniola, het oostelijke deel is de Dominicaanse republiek.
Hispaniola is het favoriete eiland van Columbus, maar ook van Henri Morgan de piraat, die daar de ideale plek vond om de rijkgevulde schepen richting Spanje te onderscheppen.

Het is nogal onrustig in dit armste land van het westelijk halfrond, dus wordt ten sterkste afgeraden om je in de omgeving van de grote steden zoals de hoofdstad port-au-prince te begeven.
Wij blijven ver uit de gevarenzone en gaan naar het rustige eiland ile a vache, waar ons beloofd is dat we geen auto zullen aantreffen. Dat wordt lopen dus. 

Omdat we weten dat de mensen daar enorm arm zijn hebben we op Bonaire extra inkopen gedaan en een inzameling gehouden zodat we niet met lege handen aankomen. 

Om geen problemen met de eerlijke verdeling te krijgen wordt aangeraden om je tassen met schriftjes en pennen, vislijn en haken, duikmaskers en t-shirts ( wij kunnen het niet laten om ook een grote zak lollies mee te nemen) bij een van de hulp organisaties te deponeren. Dat lijkt ons een goed idee.

Wij kiezen voor ‘ Soeur Flora ‘ van het weeshuis in de hoofdstad Madame Bernard waar ook 2 x in de week markt is: klinkt als een geheide combi. Zin in!!

Tot zover onze plannen.
De reis duurt ongeveer 4 dagen en nachten en hoe lang we in Haïti zullen verblijven weten we nog niet.
Ook is onduidelijk of er enig wifi of telefoonverkeer mogelijk is, dus zullen we proberen zo vaak mogelijk via de SSB radio korte berichtjes van onze voortgang op het blog te plaatsen.

Via tips op een Facebook groep van zeilers hebben we contact kunnen leggen met een lokale gids ( Edisson st. Firmin) en zijn familie en zij verwachten ons. We zijn uiteraard enorm benieuwd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten