SURINAME: ZOVEEL TE DOEN...


...nieuwe slippers...
Suriname is zo heerlijk anders dan Nederland dat je er, zonder je te vervelen, maaanden kan doorbrengen. Het is zo zwoel en warm dat regen als een lauwe douche is. De uitbundig exotische natuur, prachtige lachende mensen, de bijzondere groenten om te proeven en zalige gerechten om uit te proberen, nodigen uit tot een herhaalde verlenging van het visum. Totdat het niet langer kan... 3 maanden is de max!

Er zijn veel verschillen en toch voelt het ook vertrouwd doordat je altijd wel iemand kent die er vandaan komt en je Nederlands kan spreken om je verstaanbaar te maken. 
En ... ook niet onbelangrijk voor een wereldreiziger... hier kan je eindelijk weer eens in de supermarkt stroopwafels, Griekse yoghurt en dropjes scoren.
...geen winkel of bar wordt gewoon wit geschilderd...

In Suriname is voor de argeloze toerist veel te ontdekken. Er zijn talloze organisaties die met alle plezier trips naar het 'binnenland' voor je regelen. En de keuze zal niet makkelijk zijn. Ga je georganiseerd dan is je gids de belangrijkste persoon. Is hij goed, kan hij lekker koken en improviseren en weet hij veel over de natuur te vertellen dan is de trip bij voorbaat al geslaagd.
Op het blog van Joep ( Joepenmarit.blogspot.com)
vonden we overigens een schat aan informatie over trips die je zelf kunt regelen.
...uitzicht vanuit Zus&Zo: de palmentuin...

PARAMARIBO
Maar ook in Paramaribo en omgeving kan je menig uurtje zoetbrengen. De vorige reis hebben we een bewogen rondleiding door fort Zeelandia gehad, de Joden Savanne bezocht, Frederiksdorp, plantage Laarwijk en de vlindertuin in Lelydorp gezien. Ten slotte hebben we een boottocht met de Merodia van Cinthia McLeod en een stadswandeling door historisch Paramaribo gemaakt.
...de waterkant met z'n houten huizen en balkons...

Deze keer 'doen' we de vogel-fluit-wedstrijd op de vroege zondagmorgen op het onafhankelijkheidsplein, het kotomuseum, de Petrus en Paulus (houten) basiliek kathedraal, het numismatisch (geld) museum, de palmentuin en de zoo. 
...de Synagoge en op de achtergrond de grote moskee...

Natuurlijk eten we kip-pom bij het VAT en broodje pom bij Kioro, drinken we cappuccino met moorkop bij Tangelo en koffie met appelgebak bij zus & zo.
...Trees en Arend bij Tangelo...

We genieten van de heerlijke roti bij Joosje en de ijskoude djogo's in de marina. We slenteren langs de houten huizen aan de waterkant, struinen door de verschillende bazars, en halen verse groenten en fruit op de centrale markt.

...kip met pom (en kousenband en antruwa en bakabana) bij het VAT...

MARINA'S
...bar restaurant met stamtafel Domburg...

In Suriname hebben we in 2 Marina's gelegen: River Breeze Marina Suriname in Domburg en bij marina Waterland ( 10 km verderop de Suriname rivier) 
...sunrise Domburg (foto Henk Diters)...

In River Breeze lig je aan een mooring ( een bal die aan een groot stuk beton vastzit) en als alle moorings bezet zijn anker je in de snelstromende rivier. Je komt aan wal door je rubberbootje (dinghy) op te pompen en daarmee naar de kant te varen. Er is een dinghy-dock met zoet water, er zijn wc's en douches, een wasautomaat en een bar-restaurant. 's Middags gaan we er vaak even zwemmen.
...drone foto van Gerben: bar, zwembad en aanlegsteiger dinghy's marina Domburg...

Huib heeft het geheel neergezet, Rob pacht het restaurant en Nettie zorgt voor de zeilers. Aan de overkant van de rivier liggen Vreeland en het oude plantage Laarwijk. Vanaf onze ankerplek  kunnen we regelmatig genieten van de geluiden van toekans en brulapen.
...de aanlegsteigers van marina Waterland...

Marina Resort Waterland heeft een professionele staf, smaakvol betonnen restaurant met houten shutters en riante aanlegsteigers met elektriciteit en water.
...bar en plafond marina waterland...

Het wordt gerund door Noël. Waterland is een sjiek resort met koloniale huisjes en de mooiste tuin die we hier gezien hebben. Hier lig je dichtbij een wildreservaat dat gevormd is door de afgraving van een mijn.
...jurassic tuin waterland...

We ❤️ SU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten