KOTO MUSEUM PARAMARIBO

Een koto is een vrouwelijke creoolse klederdracht, die vroeger door de negerslavinnen werd gedragen. Het is een wijduitstaande Surinaamse jurk in bonte prints. 
Je ziet ze, net als Volendamse of Zeeuwse klederdracht, bijna niet meer in het gewone straatbeeld. Maar bij feestelijke gelegenheden zie je ze nog wel. 
...gangmaakster op een feest...

De kotomisi's die "all the way" gaan hebben niet alleen een 'jaki' ( kort jasje) met linten achterop maar ook een 'anisa' (een haarband of hoofddoek) en een 'pangi' ( soort shawl) over de schouder. De koto en het jaki moeten veel stijfsel hebben, dit voorkomt het smoezelig worden terwijl de plooien dan ook goed vallen.
...anisa...

KLEDINGGEHEIMTAAL
Het leuke van deze klederdracht zit hem in de geheime taal die de kotomisi ermee kan communiceren. Met de anisa drukt zij haar gemoedstoestand uit. 
...als de anisa ZO gedragen wordt...

In de manier waarop de linten van de jaki gevouwen zijn laat zij blijken of ze nog 'beschikbaar' is of niet. Draagt zij de pangi over de linkerschouder dan heeft zij de ware al gevonden.
Bij diepe rouw draagt de kotomisi donkerblauw of wit. De donkerblauwe stof heet 'grien blaka'. Niet moeilijk vertalen he uit het Sranang tongo!
...voor bijzondere gelegenheden / feesten wordt ook speciale stof gemaakt...

De kotomisi kan alleen al met de soort stof die ze draagt een statement naar haar omgeving maken. Deze stof bijvoorbeeld heet: 
'voor jou een vraag voor mij een weet'


Of wat denk je van:
'Mijn verhaal draag je in een houten bak, 
het jouwe verstop je in een gesloten kalebas'

Zelfs meneer Kees vond het mooi om al die verhalen ( vooral de roddels) te horen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten