GELD EN GOD (DELOOS)

Eigenlijk bij toeval ontdekten we via via een museum met een betoverende naam : het numismatisch museum bij de Surinaamse Centrale Bank aan de Lim A Po straat.
Het leukste om te zien in dit piepkleine geld-museum is het "geld" van vroeger: tabak, suiker, koffie, indigo en hardhout. 
Vanaf de 17de eeuw werden ook papier- en munt geld gebruikt.

Het zogenaamde " kaartengeld" eind 18de eeuw bleek uiteindelijk te fraude-gevoelig.

Dit is een voorbeeld van het eerste muntgeld: de papegaaien penning uit de 17 de eeuw: 3 takjes = 3 pond suiker waard.

Voordat we weer verder Paramaribo ingingen mochten we nog even voorzichtig een baar goud optillen... dat was onverwacht ZO zwaar dat we in de lach schoten: het beeld van een klassieke inbreker met een zwart masker voor en een zak met goudstaven op zijn rug... had opeens 'inhoud' gekregen !

DE KATHEDRALE BASILIEK VAN SINT PETRUS EN PAULUS
Hartje Paramaribo, je kan hem niet missen, staat een imposante houten kathedraal ( sinds 2014 verheven tot kathedrale basiliek) : de sint petrus en paulus kathedraal. Helemaal van hout, van buiten geschilderd in grijs en geel en van binnen binnen minstens zo indrukwekkend.
Toen we hier 8 jaar geleden waren konden we het gebouw niet bezichtigen omdat het nog volop gerestaureerd werd. Nu mist alleen nog het orgel. Meest bijzonder om te zien waren de piepkleine restauratiedetails waarin je de liefde voor houtbewerking en de unieke eigenheid van deze houten kathedraal kon terug zien 
In de westelijke zijkapel bevind zich de graftombe van de Tilburgse priester Peerke Donders die in 1982 heilig werd verklaard.

GODDELOZE PERCUSSSIE
Op onze zwerftochten door Suriname kwamen we - eerlijk gezegd- in het Marron museum in het binnenland de mooiste, waardevolste ( niet te koop overigens) en meest goddeloze voorwerpen tegen: percussie enkel banden die gebruikt werden door de Marrons bij godsdienstige rituelen!




1 opmerking: