BOOT IN DE BUSH 2

= 7 river trip Suriname - deel 2 van 4=

NATUURLIJK
Het is grappig, overweldigend en soms ook confronterend, om te merken hoe groot de krachten van de natuur zijn: vele rivier-kilometers diep het land in is het getijde nog duidelijk voelbaar: we kenteren om de 6 uur, het stroomt tot 2 knopen en het verval is meer dan een meter. 
...uitzicht op de rivier...


REUZENOTTER
Dat laatste merkten we op ons eerste kreek-avontuur: Doordat het afgaand tij was konden we op de terugweg net niet meer over een omgevallen boomstam heen en moesten wij (kees en Henk dus) de dinghy erover heen tillen. Angela en Trees moesten dit fotograferen vanaf een belendende boomstam.
...Trees en Angela zijn op een boom gestald 
totdat de dinghy over de stam is heen getild...


...het betere werk...

Deze actie had wel tot gevolg dat we onze eerste reuzenotter ontmoeten!
We hebben op deze trip zeker 3 sightings van deze bijzondere otter gehad, en toevallig niet op de daartoe aangewezen plek 😉
...beetje moeilijk te zien misschien?...

...zo zagen we hem terug in de paramaribo zoo...

Verder valt er in het water niet zoveel te zien: het is ondoorzichtig poepbruin van kleur door het slib, de modder die van bovenaf wordt meegevoerd.
...de 'witte bil' die we even boven water zagen moet 
een kwi kwi oftewel een reuzen gourami zijn geweest.
deze zagen we in de Paramaribo Zoo...

Wel zien we regelmatig visjes uit het water springen, slijkspringers naar de modder spurten, een dikke witte "bil" boven water komen en gelukkig zien we geen anaconda of boa constrictor.

In elke kreek zien we weer andere begroeiing en andere dieren. Voer voor vogelaars het stikt ervan. De meeste hoor je, sommige zien we. De ene kreek zit vol met wevervogeltjes, vleermuisjes en grote blauwe vlinders, een ander heeft ijsvogels, gieren en toekans en een derde zit vol met zwaluwtjes, tanteannies, grietjebie, arenden en reigers. En dan heb ik het nog niet eens over de bijen de vliegen de spinnen en de muggen gehad! 
...in de kreekjes zetten we de motor uit, 
in de hoop meer dieren te kunnen spotten...

GEUREN EN KLEUREN 
De geur van vanille kan hier zomaar opeens overweldigend je neus binnendringen, dan denk je weer kruidnagel en nootmuskaat te ruiken met een ondertoon van nat pas gemaaid gras. In de kreekjes ruikt het  kruidig naar warm vochtig bos en bladerafval. De 50 tinten groen worden af en toe opgefleurd door kleurige bloemen met dito vlinders.

WARM WATER DOUCHE
...als het hoost dan hoost het goed...

Het is hot & sticky en gemiddeld 31 -33 graden, gelukkig is het vaak bewolkt en regent het met vlagen.
...wit zonne annex wateropvangzeil met 'theezeefje' 
bovenin en slang naar waterkan...

Voor deze laatste gelegenheid hebben wij een zonne / annex regenzeil over de boot gespannen waar we in goede tijden zo'n 60 liter drinkwater uit opvangen.
...hoppa weer 10 liter...

Soms worden we door zo'n hoosbui overvallen als we op pad zijn in de dinghy. Dan is zelfs een paraplu niet afdoende; gelukkig regent het hier warm water!
...ondanks personal paraplu assistance 
zie ik toch twee natte ruggen;))...

MEVROUW REBEL
In Suriname wordt elke volwassen vrouw "mevrouw" genoemd voor de heten geldt hetzelfde alleen worden die " meneer" genoemd. Het leuke is dat na deze titel je voornaam gebruikt wordt, wij heten dus mevrouw Trees en meneer Kees (Ik voel me soms net mevrouw de voorzitter)
...mevrouw Rebel met bos hout voor de deur...

Rebel is al 23 jaar dus heet zij voor ons mevrouw Rebel. 
Mevrouw Rebel had het een beetje zwaar op deze tocht. De leukste 'pech' was een complete make-over van haar voorgevel. Stel je voor je wordt op een dag wakker en je hebt opeens ZO'N bos hout 'voor de deur' ... ik kan er alleen maar van dromen.
...sleep en takel aktie Kees...

Meneer Kees vond het niet zo charmant en heeft de bos hout met behulp van de dinghy, de motor en een stuk touw weggesleept.

... wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten