BOOT IN DE BUSH 3

= 7 river trip Suriname- deel 3 van 4=
...Trees en Angela op de eerste rang...

MONKI MONKI
Vanaf de eerste keer dat we apen in het wild gespot hebben (Afrika en kortgeleden in Botopasi) blijft het net zo fascinerend -nooit -vervelend als dolfijnen rond de boot. 
...moeder en kind monkimonki...
We hebben verschillende soorten Surinaamse apen mogen bewonderen. De Kapucijn apen ( kesi kesi) zie je in Suriname vaak als huisdier meegesleept worden. In het wild herkende ik van de verschillende soorten aap eigenlijk alleen de monki monki ( doodskopaapje) uit de Apenheul. 
...links boven in beeld zie je apen van tak tot tak springen...

En of we nu ook kwatta apen en zijdeapen gezien hebben mag Joost weten: wij zijn er in ieder geval  met alle plezier voor om-gevaren!
...nog 1 doodskopaapje...

RIVIER DOLFIJNEN
En de dolfijnen kwamen op onze terug-vaar-dag 12 als een soort toegift even langs zwemmen op de Commewijne rivier bij onze ankerplaats bij 'Johan en Margaretha' ( vlak naast Frederiksdorp.
...de rivier dolfijnen zijn niet zo speels als tuimelaars...


BOOTJES
Onderweg was er niet alleen djungel te zien. Af en toe passeerden we een dorpje, waar vrouwen en kinderen de was deden en speelden. 
...dorpswasplaats...

Mannen waren aan het vissen of fuiken aan het uitzetten. We kwamen zelfs een local tegen die ons vis wilde verkopen vanuit de vrieskist die hij op zijn korjaal had staan. 
...een vader met zijn kind in hun houten bootje...

De grote rivieren worden ook bevaren door hele grote schepen die tussen Moengo en Paramaribo heen en weer pendelen. We hebben ze 2 x gezien, dus blijft het oppassen waar je precies gaat ankeren en zorgen we voor de zekerheid dat we 'zichtbaar' zijn.
...groooote boot passeert
(zie je de 'mi dushi' op de achtergrond?)...


AKA' S ENZO
In Suriname worden alle roofvogels 'aka' genoemd. We hebben er zat gezien. Met het Surinaamse vogelboek van Angela kwamen we een heel eind: van arenden tot wouwen, van sperwers tot gieren, buizerds, haviken en valken.
...de zwaluwgier ( let op de staart) ...

Tegen de avond zagen we altijd wel een aantal koppeltjes krijsende ara's of papegaaitjes op -weg -naar -huis overvliegen. Snelle jongens als ijsvogels en kolibrietjes waren lastiger herkenbaar te fotograferen.
...twee kleurige papegaaien vliegen naar huis...

Langs de 'water weg' wisten we al snel de typische nesten van wevervogels te vinden en konden we het gehamer van een specht en de eentonig roep van de ' vandervalkvogel' tussen gezang en getsjilp onderscheiden.
...typische wevervogelnesten ...
zie je de zwart gele vogel die net het nest verlaat?...


Goed kijken en determineren is een kunst die ik me nog eigen moet maken, op dag 8 heb ik een toekan en een arassari gespot maar dat wist ik pas nadat Angela mij haar vogelboek had laten zien en ik in de Paramaribo Zoo was geweest. Duh-hu!
...zo ver zijn we gekomen...

11 DAGEN DOBBEREN
Als we na 11 dagen op de rivieren in ressort johan en margaretha ( net ten noorden van Alkmaar) weer voet aan wal zetten is dat wel even 'een momentje'.
...Alkmaar!...

We hebben 11 dagen lang gedobberd en dus geen voet op vaste bodem gezet...behalve dan die ene keer dat we met opblaasbootje en al over een boomstam moesten klimmen. 
...skipper meneer Kees...

Tijdens de trip hebben we, heel comfortabel, om de dag voor 4 personen gekookt en afgewassen  ( met  als Koninklijke afsluiter de kaasfondue en hibiscus likeur bij de koffie op de mi dushi) en dus gaan we nu lekker uit eten in het Surinaamse eethuisje van Sandra op het pleintje waar alle bedrijfjes Robby heten. We nemen er een ijskoude djogo bij die we bij de buren moeten halen want het eethuisje doet niet aan biertjes.
...eindelijk voet aan wal: johan en margaretha...


Wordt vervolgd = slot 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten