BOOT IN DE BUSH 4

= 7 riviertrip Suriname - slot =

HET SPROOKJE VAN DE SCHILDPAD EN DE KAAIMAN
In het Surinaamse eethuisje in 'Johan en margaretha' zit  mevrouw Sandra, zij heeft familie leden die helemaal thuis zijn in de bush en de swamp: de familie de paay. 
Henk regelt de beste gids en bootsman die er is: de jonge Rowan de Paay. We gaan met hem op schildpadden tour in zijn kleine korjaal. Het seizoen is 12 februari begonnen dus dat zou zomaar kunnen lukken...

...jaaaaaaa schildpadden zien...

We moeten gunstig verdeeld in de boot zitten want het ding is nogal onstabiel, onderweg snappen we al snel waarom hij dit kleine bootje met 15 PK motor heeft aangeschaft: we passen NET onder bruggetjes en overhangende bomen en precies tussen de plakken groen en mangrove in het moeras. 
...met z'n allen in een onstabiel bootje...

Gelukkig is de korjaal niet al te groot want onderweg moesten we over een heuvel klunen. Op de terugweg mochten we blijven zitten ... dat was in het donker en de regen een nogal griezelig opwindend momentje!
...het bruggetje ( bij daglicht!)...

...ff een aanloopje en dan vol gas (kejje nagaan hoe 
dat geweest is in het pikkedonker op de terugweg: 
we mochten blijven zitten) , aaaarggg! ...

...even eroverheen slepen 
( terug ging dat dus heeeel anders)...

De zeer aan te bevelen adembenemende razendsnelle tocht van een paar uur voert je afwisselend door smalle mangroves, kreekjes en brede plassen bezaaid met dotters en pollen riet of bomen. 
...tegen het einde van de heenreis 
zien we de zon al in het moeras zakken...

Onderweg steelt Rowan ons hart door zijn uitmuntende stuurmanskunst ( vooral bij nacht),  zijn kennis van de natuur en zijn opgewekte onverschrokkenheid.
...en dat gaat HARD hoor...

En o ja btw we hebben uren op het strand gezeten en door de moerassen gedwaald maar we hebben geen schildpad of kaaiman gezien.;))
...wel een krab...

..en een zwarte havik buizerd....

...en een gier...(ofzoiets)...

Bij thuiskomst midden in de nacht waren we kletsnat geregend en bemodderd, hadden we houten reten en zaten we onder de steekmuggenbulten, maar haalden we nog een uur daarna opgewonden herinneringen op aan een nogal  avontuurlijke avond!
...slijkspringers...

We hebben op deze trip 7 rivieren bevaren : de Suriname rivier, de commewijne, de boven commewijne, de cottica, de boven cottica, de  coermotibo en de Perica!

...onze lokale favoriet: de kritibi...

Twas in 1 woord uniek: geen reisorganisatie heeft dit in zijn pakket zitten en dat gaan ze ook niet doen ook, vermoed ik zo!
...nog 1, omdat het zo lekker was...

Het was... bijzonder, bere-gezellig, genieten, geweldig, spannend, sprookjesachtig, opwindend, onheilspellend, lekker & leuk, geurig & groen, jeukerig, jolig, waardevol en vooral errug waterig... we loved it 2 the max!

2 opmerkingen: