FUERTEVENTURA

21-24 januari 2017
( sorry voor de late berichtgeving; wifi- issues...)


Fuerteventura ligt nog dichter bij Marokko dan Lanzarote. Hier merk je dat de mensen in de oostelijke havens nog meer verdacht zijn op smokkelaars of vluchtelingen.
De twee eilanden met elkaar vergelijken is niet helemaal eerlijk omdat we 3 maanden op Lanzarote en 3 dagen op Fuerteventura geweest zijn. Maar ik doe toch een poging ze naast elkaar te zetten:
1. Het vulkanisme is op Lanzarote jong, zwart, rauw, puntig en levend. Op Fuerteventura is het ouder, bruiner, ronder, meer afgevlakt en zacht.
2. De invloed van Afrika is op Lanzarote soms even te merken, op Fuerteventura is het onderdeel van het landschap, compleet met duinen en helmachtig gras.
3. Op Lanzarote wordt wijn verbouwd, Fuerteventura doet aan geiten en tomaten.
4. De Looks en sfeer van Lanzarote zijn stijlvol, kunstzinnig en classy bij het kakkineuze af terwijl Fuerteventura rommelig, makkelijk en slordig aandoet.




5. Beide eilanden zien er droog uit en de ruige wilde natuur is hun sterkste (schoonheid) punt, ze zijn beide trouwens erg in trek bij wielrenners!
6. Op beide eilanden wordt van de ligging in de oceaan gebruik gemaakt door toeristen veelsoortige watersporten aan te bieden, waarbij Fuerteventura het jongere publiek het beste bediend. Terwijl het water op Lanzarote diep azuurblauw is zie je op Fuerteventura ook veel emerald.
7. Beide eilanden hebben een slim verkeerslichten systeem: als je in de buurt van een stadje te hard komt aanrijden springt het licht op rood, zo niet dan blijft het oranje knipperen!
8. Bezoekende zeilschepen zijn op Lanzarote duidelijk welkom en op Fuerteventura duidelijk niet.
9. Wat me opvalt als ik over het veel grotere Fuerteventura rijd: heel veel loslopende katten, veel bruin witte geitjes, palmboom-, aloe Vera-  en tomaten kwekerijen, veel mensen met campers en veel offtheroad motoren, bij binnenkomst is het stadsbord vervangen door een compleet poortachtig bouwwerk, bio is het grote toverwoord, toch zie je veel ruïnes en vuil langs de weg, de prachtige duinen van saharazand met wit wuivend helmgras en de don Quichotte molens maken daarna alles weer goed.
10. Rijdend over Lanzarote is bijna alles een lust voor het oog. De kleuren, in harmonie met de natuur, de strakwitte laagbouw, de smaakvolle rotondes, kunstzinnig aangelegde parken en toeristische attracties, alles ziet er schoon en opgeruimd uit, veel cultuur weinig landbouw en veeteelt ( behalve de wijn dan)

Op Fuerteventura hebben we 2 dagen rond getoerd, met openbaar vervoer en een huurautootje. Toen hadden we het wel gezien. De vrienden die we zullen ontmoeten zijn reeds op Tenerife gearriveerd dus willen we niet langer wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten