NAZARE

Nazare wordt een maandag-vluggertje. Het nationaal hitte alarm, de verlokkingen van Lissabon en de te verwachten harde wind van donderdag jagen ons voort naar het zuiden.
Doordat er bekenden liggen, komen we terecht in de 2de haven Nazare ( club navale). Gelukkig maar, want het is een sympathiek stekkie en het ligt ook nog eens op een comfortabele loopafstand van het stadje. Dinsdagmorgen hebben we tijd om dit pareltje aan de Portugese westkust, te (her)verkennen.
Op de kaap (pontal da Nazare) staat een fort dat we kennen van spectaculaire surf-foto's. Het blijkt dat dit wereldwijd de beste plek is om een reuzengolf te verwachten. De vermoedelijk oorzaak zit hem in de bodem: vlak voor de kaap ligt een langwerpig onderwater 'ravijn' dat de golven bij een bepaalde windrichting en swell van de zee tot ongekende hoogtes opstuwt. Het record staat op een golf van 30 (!) meter. De eerste surfers zijn nu al gearriveerd ( het seizoen begint in oktober) om te trainen voor het WK.

De havenmeester vertelt ons dat ze 8 a 15 dagen vantevoren kunnen voorspellen of er een mogelijke supergolf verwacht kan worden. 
Aan de hand daarvan wordt de datum van het WK vastgesteld. De deelnemers komen dan vanuit alle hoeken van de wereld aangevlogen. 

Van bovenaf gezien is Nazare een plaaaatje: huizen strak wit met rode daken en schilderachtige tegel- verhalen op de muur. 
Het kilometerslange strand in de halfronde baai staat vol sportief vermaak en lounge-plekken en kleurt smakelijk bij de blauw-turquoise zee.
De kers op de taart in het straatbeeld zijn de oude vrouwtjes in klederdracht. Ze zitten langs de kant van de weg met een reclamebord voor de bron van inkomsten van hun familie, schillen aardappelen of drogen vis op grote rekken in de zon.



PENICHE 
Om 12 uur willen we naar Peniche vertrekken, maar hetzelfde koelvloeistof probleem van gisteren speelt ons weer parten. Henk van de mi dushi schiet Kees te hulp waardoor de klus deze keer in 1 in plaats van 2 uur geklaard is! 
Zijn we toch nog voor 18 uur in Peniche. Niet dat er veel spectaculairs over dit stadje te melden valt: de havenmeester is al naar huis, we liggen te rollen in de dubbele rij naast de steiger en om binnen te komen moet je over het hek klimmen...😜

Geen opmerkingen:

Een reactie posten