COIMBRA ☀️




















Figueira da Foz ligt vrijdag 2 september achter 100 tinten grijs verscholen voor ieder zicht. Pas als we binnen de pieren van de mond van de Mondego- rivier zijn, zien we opgelucht de rood- en groene havenhoofden.
We worden naar 'the Dutch corner ' van de haven verwezen, waar we met de 'mi Dushi' en de 'stamper' crew een gezellig avondje bijpraten!
Zondag bezoeken we DE universiteits-stad Coimbra.
Met de trein volgen we de langste rivier van Portugal zo'n 100 km landinwaarts. Binnen een uur en een 2,50 euro treinticket belanden we van 17 graden aan zee in een sauna van 37 graden. Van een obscuur zacht grijze wolkendeken aan de kust smelten we sudderend in een inferno van bijna wit zonlicht in Coimbra.
In gepast tempo bezoeken we de monumentale barokke bibliotheek, de naar wierook geurende kapel, de historische koningszaal en de interessante science faculteit. Voorzichtig manoeuvrerend in alle schaduwrijke plekken die we kunnen vinden doorkruisen we de botanische tuin totdat we op een mooi terras met uitzicht over de stad wat eten en drinken kunnen scoren. 
Klimmend en dalend door de smalle meanderende keitjes- straten genieten we van doorkijkjes, hippie- huisjes en palmboomparkjes. Coimbra is muito bem😎

(snel...want uiterst verboden...filmpje van de bovenste verdieping van die beroemde bibliotheek... waar 's nachts vleermuizen vrij rondvliegen om eventuele insecten te verdelgen die het papier kunnen aantasten, de antieke tafels worden daartoe na sluitingstijd bedekt gigantische lederen dekhoezen...)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten