JANUARI 2023 - BONAIRE - DOMINICAANSE REPUBLIEK

Begin januari is een bezige tijd. We nemen eerst afscheid van M&M. Zij vertrekken 1 januari 'avonds dus overdag gaan we nog lekker eten en kajakken en snorkelen in de mangroves. 

...bye bye M&M...

...laatste sunset...

...bye bye rebel...

Daarna zijn we druk met het reisklaar maken van de boot : de mast in, de schroef schoon, gas, water en diesel verzamelen, alle wasjes schoon en meer van die ongein. 

We hebben deze week ook allerlei laatste keren: voor de laatste keer yoga bij chogogo, de laatste mango smoothie bij between 2 Buns en een laatste bezoek aan mona Lisa ( wat nu te koop staat). Er zijn ook leuke afscheids dates: met Willy, met Henk en Angela (mi dushi's), natuurlijk lunchen met onze schatjes van de (nu nog) Flyer en last bus not least Mo ( en Ton en Liz natuurlijk). Bitter sweet want Quality time maar met een ondertoon van " may be the last time"...

...uitklaren bij douane en immigration kantoor in Bonaire....

Dan gaan we weer op pad. Doel van de reis is de Dominicaanse republiek, plaats Barahona om zoveel mogelijk kustlijn te kunnen doen van het eiland Hispaniola ( de andere kant Haiti hebben we al eerder gedaan) Wat anders is deze keer is dat we een opstapper hebben: David (de man van Trees' zus Angela vaart met ons mee naar de Dominicaanse. Hij zal al-met-al een maand op de Rebel meevaren, mee leven en mee werken. We vertrekken donderdag 5 januari en komen zondag 8 januari aan.
...om je een idee te geven waar we ergens uithangen...

...onderweg: bijna 3 dagen en 3 volle nachten op zee...

...een jonge jan-van-gent vaart een nachtje mee...

...wel de hele bimini ondergescheten, nuttig zo'n bimini ....niet alleen tegen de zon maar anders hadden wij dat allemaal op ons hoofd gekregen...

...hij heeft zich kranig gehouden...

...David en Trees koken voor onderweg...

...eerste biertje in Barahona komt meteen goed aan...

In Barahona blijven we 5 dagen. We doen boodschappen op de markt, David gaat naar de (beste) kapper  en we maken een tripje met Yvan naar een mooi natuurgebied in het noorden lago enquirillo
...lekker eten bij de lokale jachtclub....

...volgens David de beste kapper ooit....

...de boyz...

...en lekker dat het rook...

....heerlijk vers fruit langs de kant van de weg...

...de winkel van David...

...de eerste en enige mural downtoon in Barahona...

...Yvan is onze favorieten immigration officer...

....en wij maar denken dat het zijn vrouw was...

...balletje balletje op de markt...

MEER VAN ENRIQUILLO
Samen met Yvan gaan we een dag op pad noordwaarts rond het meer van Enriquillo. Dit is het grootste meer in de Cariben. Het bijzondere is dat het een zoutmeer is met zoutwater krokodillen en dat het heel laag ligt ( 40 meter onder zee niveau) terwijl het wel 100 km vanaf zee ligt, vlakbij de grens met Haiti.

...aliens...

...zoutwater krokodil...

...ik vind de huisjes fantastisch...

...de grot met de gezichten ( getekend door Taino)...

...te hoog en te gevaarlijk om te beklimmen...

...op het meer kregen we een tour met 2 jonge gidsen...

...ruige omgeving, achter deze bergen ligt Haiti en langs de weg zien ze regelmatig vluchtelingen lopen...

...huisje...

...en nog een in het blauw...

...de jachtclub bij nacht, naja na 18.30 uur is het pikdonker...

...het uitzicht op de jachtclub vanuit onze ankerplek...

...In het vignet van de jachtclub zitten maantjes, helaas hebben wij ze niet gezien...

...zie je de rebel geankerd liggen? op de achtergrond zie je de overslag haven van suikerriet en op de voorgrond de witte reigers die elke avond terugkeren naar het bosje naast de jachtclub waar ze slapen...

...als je in de DR bent MOET je mofongo gegeten hebben, dat hebben we dus gedaan: lekker hoor...




LAS SALINAS
Om naar de volgende ankerplek te gaan hebben we een despacho nodig van de armada. Vlak voordat je vertrekt reiken ze die aan en ze wachten tot je inderdaad vertrekt. In Las Salinas ankeren we vlak voor een groot hotel met internet en restaurant en naast ons ontmoeten we heel toevallig een oude bekende uit Santa Marta ( Colombia) .

...nieuwe ankerplek voor 2 dagen...

...night view...

...vanuit het restaurant kunnen we goed zicht houden op de rebel...

...om uit te klaren bij de armada in Las Salinas moeten we een pittig dinghy ritje maken...

PUNTA PALENQUE 

Maandag 16 januari vertrekken we vroeg richting Punta Palenque. Als we aan komen varen zijn we de enige boot en is er keuze genoeg. We kijken naar het meest interessante strand- terras en terwijl we dichterbij komen wordt de beslissing voor ons genomen: aan de kant wordt gewenkt en gefloten. Het blijkt Mahyor te zijn, de meest slimme uitbater van de hele kust. Hij verwend ons, is onderhoudend en heeft goeie tips. Dus ankeren we voor zijn tent waar we elke avond wat gaan drinken en ook een keer gaan eten om hem te plezieren. We blijven 2 dagen voordat we naar Boca Chica gaan. Hier maken we lange wandelingen langs het strand. Stoten ons hoofd tegen laaghangende mango's en bewonderen de inventiviteit van de DR's bij het fabriceren van Beach chairs. 

...zo'n strand met palmen levert geheid prachtige plaatjes...

...laaghangend fruit langs de weg...

...de strandtent van Mahyor, we zijn dezer dagen zo'n beetje de enige gasten...

...lekker wandelen naar het dorp en de armada...

...strand meubilair van autobanden...

...gewoon mooi...

...rebel bij sunset vanaf het strand terras...

...mmm...

...caribische sunset...

...David aan het stuur...

...dit soort zelfgetimmerte strandstoelen zien we aan de hele zuidkust...

BOCA CHICA
We varen naar Boca Chica omdat dat heel comfortabel dicht (10 km) bij het vliegveld ligt. David vliegt de 25 ste terug en wij willen nog een weekje naar Puerto Rico met het vliegtuig. Dus boeken we voor een maand in deze meest poenige en luidruchtige marina van onze rondtrip. 
...de marina ligt heel mooi beschut in een bocht achter een eilandje...

...onderweg proberen we ons stormzeil uit. Het oog wil ook wat...

...om bij Boca Chica te komen zeilen we eerst langs Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse republiek met bijna 3 miljoen inwoners: dat past niet op 1 foto van 15 km afstand...

...in de marina Zarpar hebben we weer eens een ander uitzicht...

Nadat David woensdag 25 januari 's morgens heel vroeg weggevlogen is hebben we eerst de boot opnieuw ingeruimd, opgeruimd en schoongemaakt. Wasjes gedaan en een reis en Airbnb kamers geboekt naar Puerto Rico 3 - 10 februari.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten