WEEK 17

Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook nu gewoon door met ons blog.

Week 17: 4 - 11 juli 2020

De week begon goed met:
PAARDRIJDEN IN ZEE
Maandag hebben we zo'n leuke dag gehad! We hebben 5 uur lang gekeken naar de kont van het paard dat voor ons liep. En ook een beetje om ons heen;)


...niet zwemmen maar wel tot de knieën door het koele zoute water. 
Je ziet de kont van Keessie en Sol...
Even niet met dagelijkse boot klusjes bezig zijn maar lekker door de bossen, de valleien, de modder poelen en de zee met een stel boaties die het ook heerlijk vonden weer effe wat anders te doen. 

...blindelings volgen we Bonnie langs de meest obscure bosjes en door diepe sloten...

Geen apen gezien helaas, wel heel veel steekvliegen gevoeld. Zonder noemenswaardige ervaring 5 uur paardrijden en niet eens enorme spierpijn de volgende dag mag toch wel een wonder heten. Het was super!
...de Panamese jungle...

HET WEER
We zitten nu midden in de regentijd. Vantevoren zag ik daar enorm tegenop omdat ik helemaal niet van regen hou en vooral ook omdat die hier meestal gepaard gaat met giga onweersbuien. Typisch verschijnsel overigens van de ITCZ ( inter tropical convergentie zone) 
...sunset in Linton Bay Marina na een woelig dagje...

Maar ik moet zeggen dat het me tot nu toe enorm mee valt. Hier is de regen een heerlijke lauwe ( inderdaad ... regen)  douche.  En omdat het drukkend warm kan zijn is de atmosfeer na zo'n buitje meestal lekker opgefrist. Om weer te slapen bij temperaturen die soms onder de 27 graden komen is een ongekende luxe.
CORONA PANAMA
De cijfers van nieuwe besmettingen rijzen nog steeds de pan uit. 
Het is nog een kleine 14 dagen voor onze vlucht en nog een week voordat de regering besluit of het luchtruim open gaat.
Nog geen bericht gehad over onze vlucht van 24 juli.
...weer reden voor een feestje...
NEDERLAND
Vandaag zitten we precies 120 dagen vast.
Van zeilen komt niet zoveel: het mooiste gebied hier in de buurt 'de San Blas eilanden' ligt op slot en het seizoen om de pacific te doen begint pas in februari. 
...San Blas...

Hoe picture perfect en lekker warm het hier ook is, na 4 maanden op 1 lokatie zonder mogelijkheid om het land of de regio te verkennen hebben we het wel gezien.

We willen wel effe naar NL. Het lijkt ons heerlijk om in een andere omgeving te zijn, familie en vrienden te zien en in de kou rond te darren. 
...highlight: elke zondag om 12 uur family time...

In NL kunnen we onze belangrijkste zaken regelen en daarna houden we de vingers 'crossed' dat we  weer welkom zijn in Frans Polynesië en terug kunnen vliegen naar de boot om onze reis rond de wereld af te maken...
...na een slapeloze nacht met onverdraaglijke jeuk (krabben is ECHT uit den boze in de tropen)  eindelijk dat anti histamine pilletje (hoezo pil-fobie) gebruikt: wauw binnen een uur jeuk vrij!...

We hakken de humanitaire vliegknoop door als het luchtruim hier voor de 5 de keer voor een maand gesloten wordt.

MARITIEME WIJSHEID
Weer iets nieuws geleerd deze week " aan een spijker liggen" is voor anker liggen of aan de mooring liggen ( met 'dank' aan Radboud)
...moorings LBM...

En de gele Q vlag is niet de quarantaine vlag maar de 'free pratique' vlag. Je verklaart dan dat je geen zieken aan boord hebt. Autoriteiten kunnen veilig aan boord stappen om zaken te doen.
...de vierkante yellow jack...

De geel zwart geblokte Lima ( yellow Jack) vlag is de quarantaine vlag die gevoerd moet worden op een schip met besmettelijke zieken aan boord of op een schip dat door de lokale autoriteiten in quarantaine is geplaatst.

Quarantaine komt van quaranta giorni, 40 dagen dat een schip in de middeleeuwen ( Venetië) geïsoleerd moest blijven om de pest of de pokken buiten de deur te houden.
... we hoefden ze niet eens vast te binden. De paarden bleven rustig naast ons staan wachten in de schaduw van de mangrove bosjes...

Heden ten Corona dage is het geen 40 maar 14 dagen quarantaine, dus als je nu een nieuwe haven binnenkomt mag je in 9 van de 10 gevallen de L vlag hijsen en 2 weken niet van boord komen.
...ook een leuke marina: LBM, Linton Bay Marina water front...

In de leukste marina's ( Azoren) maken ze daar een feestje van, met fraai uitgedoste 'maanmannetjes' die rondscheuren in een bootje om alle quarantaine schepen die voor anker liggen van voedsel, telefoonkaarten, water en diesel te voorzien of ze regelen een orkestje ( carieb) op de kade voor een avond lokale muziek. In de minder leuke ( Indonesië ) geven ze je 30 dagen om weg te gaan uit het land, terwijl bijna overal de grenzen dicht zijn. 
...en ik maar denken dat Tornado naar mij luistert, haha...

BOEKEN
*N examen ( novice) radio hoofdstuk 1 *frieda klein serie van nicci french deel 1 en 2 *licht in de tunnel van Marc de Hond  *4 vrouwen en een boot 
...spannend verhaal van vier geweldige 'middelbare' britse dames...
MUZIEK
Deze week staat in het teken van mooie gitaarstukken Amelie en la romance.

FILM
Serie:  la casa de papel en inspecteur gently.

Ondertussen in LBM ( linton bay marina) counten wij down: nog 10 of 13 dagen 🙏🏻 We will survive! Wij letten op elkaar. Jullie ook? Take care mensen en hou vol  💋❤️☀️  De eerste akte is voor ons bijna voorbij. We keep you updated

2 opmerkingen: