WEEK 3


Ons blog is ons dagboek, dus ook als we niet zeilen en reizen, wordt er wel geleefd en maken we dingen mee die we wellicht niet willen vergeten. Dus gaan we ook nu gewoon door met ons blog.

Week 3: 28 maart - 4 april 2020
We zijn maar met een klein groepje zeilers hier in de haven van Linton Bay, een redelijk geïsoleerd plekje in Panama vlakbij Kuna Yala.

Sommige boaties beginnen al onrustig te worden en plannen te maken om terug naar huis te gaan of naar een afgelegen eiland of misschien toch maar door het kanaal heen? Keuzes keuzes...
...weer een klusje klaar: met het rood,wit , blauw verven van onze windgenerator zijn we ( voor ons gevoel) af van het verplicht elke dag de NL vlag buiten hangen...

Wij blijven 'gewoon' liggen. Overal is tenslotte wel wat. En overal zit je met dezelfde quarantaine regels. Sommige zeilers worden ronduit de plaats in de haven geweigerd en in het ergste geval met het mes op de keel zonder water, vers voedsel en brandstof weer de zee opgestuurd...Dus liggen wij hier prima.

In Panama begint over een maand het regenseizoen dat 7 maanden (dus tot november) duurt en zijn hoogtepunt bereikt in augustus.
We denken na over de toekomst want een slimme meid...
..we liggen hier bijna halverwege NL en NZ...

CHOICES CHOICES
De beste tijd om aan de Pacific crossing te beginnen is januari/ februari. Je hebt dan geen directe orkaan dreiging en de stroming en de wind worden al gunstig en je hebt maximaal de tijd om van de reis te genieten want voor november moeten we in Nieuw Zeeland zijn omdat dan daar een slecht-weer periode begint.

Plan A: Zodra we kunnen reizen en weer overal welkom zijn kunnen we wel alvast door het kanaal en dan in de buurt blijven tot januari: naar de las perlas eilanden en daarna bijvoorbeeld naar Ecuador waar ze geen specifiek regenseizoen hebben. 
...naar verwachting doen we hier in totaal zo'n 9 maanden over...

Wij kijken nu dus naar januari/ februari 2021 om de grote oversteek te maken. Als we de Las Perlas eilanden en Panama al gezien hebben geeft ons dat een maand extra in BoraBora of Tonga.

Plan B: Duurt de quarantaine veel langer dan is een trip aan deze kant van het kanaal een overweging waard: naar Kuna Yala of naar de exotische eilandengroep  in het noordwesten van Panama : bocas del toro!...bijvoorbeeld 
...een rondje door de baai levert een aantal bijzondere wrakken op...

Of ... plan C: Als we toch een half jaar moeten overbruggen kunnen we ook een plek zoeken waar we de boot veilig achter kunnen laten en die tijd gebruiken om voor een paar maanden naar NL te vliegen...

Keuzes keuzes... alles valt of staat natuurlijk met het opheffen van de quarantaine wereldwijd. Want het is erg belangrijk om te weten of we welkom zijn in Frans Polynesië, Tonga en Nieuw Zeeland voordat we vertrekken. We bereiden ze allemaal voor maar hakken pas de knoop door als de tijd gekomen is. 

HET LEVEN VAN ALLEDAG
Zie blog vorige week: identiek.

Het is een vreemd leven, maar er begint zich allengs weer een nieuw soort ritme te vormen. 
...je voelt je net een chirurg...

We zijn inmiddels experts in handen wassen en kunnen je met de ogen dicht een perfect schone hand geven of assisteren bij een operatie.

Hier in de haven blijft Iedereen redelijk veel op zijn eigen boot en slaapt lekker lang uit. Alleen voor de groenteman, de douches, de wasserette of de havendienst maakt men een loopje. 

We knikken mensen toe in plaats van handen schudden en zoenen, verlenen voorrang op de loopbrug om afstand te houden, schrikken op als iemand hoest en voor mensen  met een volgelaatsmasker handschoenen en plastic jas deinzen we een paar meter meer weg.
...stoffige zoute lijnen wassen in onbeperkt zoet water uit eigen bron...

Meestal zijn we redelijk actief en doen noodzakelijke en achterstallige klusjes, ook al is dat niet zo uitnodigend in 30 graden. Maar we zijn net zo vaak lui en kijken een serie ( The crown) of lezen een boek ( ZON valt me erg tegen) Kees doet  elke avond een potje badminton en Trees denkt na over wat voor oefening zij misschien morgen kan gaan doen.😉
...en voor ouwelui boven de 60 is er extra shop tijd van 11- 13 uur...

DE SITUATIE IN PANAMA
Deze week hoorden we dat we hier in Panama niet meer zomaar over straat en naar de winkel kunnen gaan. Er zijn mannen en vrouwen dagen ingesteld. Daarnaast zijn er uren ingesteld dat je mag winkelen en zondag is een verplichte thuisdag voor iedereen. 
Dat naast een compleet uitgaansverbod vanaf 21 uur 's avonds. 

En, mocht je het nog niet weten? NLpost bezorgt niets in Panama: geen gewone brief maar ook geen pakketje met hagelslag. 

Tijd: 10:00 uur lokaal 
(7 uur vroeger dan in NL)
Weer: licht bewolkt, af en toe wat druppels, 30 graden, dus lekker in de schaduw blijven

We will survive! We letten op elkaar. Jullie ook? Take care everybody 💋❤️ We keep you updated

2 opmerkingen:

  1. Vliegen naar Nederland? Eerst zeker weten dat je een vliegtuig krijgt! Blijf veilig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Keuzes keuzes life is a .... nadenken over een oefening is ook een oefening :). Stay safe have fun out there lieve mensjes

    BeantwoordenVerwijderen