VAN COLOMBIA NAAR PANAMA

We hebben eindelijk weer internet, dus gaan we met terugwerkende kracht onze schade inhalen. We schrijven 15 maart maar beginnen op 29 januari 2020...
Vanuit Santa Marta vertrekken we woensdag 29 januari samen met Marten en Dini en hun schip "Dayak"  richting Panama. Zij stoppen in Cartagena, wij gaan door naar de islas del Rosario. 

In het uitreisvisum dat we hebben voor Panama zit de mogelijkheid om onderweg andere eilanden in Colombia aan te doen. We mogen ook aan land (dit itt de regels in Cuba) maar we mogen er niet langer dan 48 uur verblijven. Wil je dat wel dan moet je weer opnieuw inklaren.
2 dagen zonder gedoe: goed genoeg voor ons!

ISLAS DEL ROSARIO
Dus blijven we 2 dagen rond de islas del Rosario, waar El Patron een buitenpaleisje had ( waar niet 🙄duh)

SAN BERNARDO ARCHIPEL
Volgende stop zijn de San Bernardo eilanden. Ook hier blijven we de volle 48 uur. 
...als we met de dinghy arriveren bij islote is het even zoeken naar een plek om aan land te gaan...

Onze ankerplaats ligt bij Tintipan en met de dinghy bezoeken we El Islote, het dichtstbevolkte eilandje ter wereld😁 José, "de burgemeester" vertelde ons dat er geschreven wordt dat er op het eiland 1300 mensen wonen maar dat is een regelrechte 'mentira' ( leugen) er wonen maar 530 mensen... wel is elke vierkante centimeter bebouwd!

We zien een aantal piepkleine eilandjes waarop een of meerdere huizen staan. Een eiland met huis kan je afhuren met je hele familie om er bijvoorbeeld gepast kerst te vieren. Twee andere zijn hotels. We bezoeken de leukste om er een biertje te drinken aan de bar. 
...het leukste hotel. een eiland op het water. Er is een kamer met bed en verder alleen hangmatten...

Schattig "Casa en el Aqua" wordt bijna helemaal bezet door jonge mensen. Backpackers die er in een hangmat slapen. Er is welgeteld één 'normale' slaapkamer met bed ... met zicht op de zonsondergang. 
Wel super romantisch ❤️
...vanaf onze ankerplaats zien we in de verte islote liggen...


ISLA FUERTE
Zondag 2 februari verkassen we naar het laatste Colombiaanse eiland: Isla Fuerte. 

...met Roberto Elegante voor de deur van het huis van zijn familie...

We komen een uur voor donker aan en blijven tot dinsdag. Maandag 3 feb verkennen we het eiland samen met Roberto "Elegante" ( zijn stopwoordje), doen wat boodschappen, 
...het terrasje waar we koffie drinken ligt aan de doorgaande weg. Veel te zien en ook veel te horen... haha... het geluid dat je hoort komt uit de struikjes voor onze voeten: daar is zojuist een pratende papegaai in gaan zitten...

drinken koffie en eten wat bij het lokale hotel met zicht op onze dinghy op het strand.

Naar Panama / san blas eilanden is 90 nm dus vertrekken we Dinsdag 4 feb rond het middaguur om er de volgende dag in de ochtend te arriveren. 
...het bos met de wandelende bomen op Isla Fuerte...


Als we isla fuerte achter ons laten varen we door een tweekleurige zee: helder donkerblauw aan de ene kant en melkachtig groen aan de andere kant... heel apart, er zal vast een verklaring voor zijn. Wij konden die niet 1,2,3 bedenken.

...2 kleurige zee (geen rivier monding in de buurt)...

LUNCH BIJ TORTUGUILLA
Door de heersende wind die in de kom draait varen we parallel aan het Colombiaanse vaste land zo'n 10 nm uit de de kust tot we rond het middaguur bij een piepklein eilandje komen. Vanwege het hobbelige weer besluiten we hier een uurtje te ankeren om rustig te kunnen lunchen. Dat was isla Tortuguilla.
...way point 12 ( tortuguilla) is nog Colombia en waypoint 13 is Obaldia in Panama, de rivier ligt op de grens...

Woensdag 5 februari arriveren we in Panama/ Obaldia / San Blas/ Kuna Yala
...wij liggen voor anker in Obladia, de steiger is voor de militairen die hier rondvaren ...

PANAMA - SAN BLAS EILANDEN
Woensdag ochtend 10 uur 5 februari arriveren we deels zeilend, deels motorzeilend in Obaldia net over de grens van Colombia in Panama. 
Militairen met AK-47's herinneren ons aan het feit dat de tijd van  de 'fuerzas armadas revolucionarias colombianas' in deze grensstreek nog niet echt voorbij is. 
...veel drug-gerelateerde misdaad in deze buurt...
OBALDIA
De procedures bij de militaire politie, de man van immigration en de Port captain nemen een paar uur en 200 dollar in beslag. Als we daarna een rondje dorp doen om een lokale telefoonkaart en wat broodjes te scoren is het al laat. 
...wat een enorme berg papieren heeft deze man doorgeworsteld. Alles met 7 doorslagen carbon en alles met het handje. Duurt even (3/4 uur) kost wat, maar je krijgt ook wat: visum voor 6 maanden en kruising permit voor een jaar voor 200 dollar...

Doornat van de heftige swell die hier in de onbeschermde haven staat is het al 16 uur voordat we terug zijn op de boot. We besluiten, vanwege de tijd, om de nacht toch maar in de hobbelige baai door te brengen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten