SARGASSUM


Onderweg van de Canarische eilanden naar de Kaap Verden en ook verder richting Carieb verbaasden en irriteerden we ons op een gegeven moment mateloos aan de gigantische velden zeewier die we onderweg tegenkwamen.
Acht jaar geleden op ons ' rondje Atlantic ' was ons dit fenomeen helemaal niet zo opgevallen.

We waren in eerste instantie nieuwsgierig en hebben zelfs wat opgevist om het nader te bestuderen. Onze conclusie: bruin zeewier!

Maar de hoeveelheden die we deze keer tegenkwamen waren ZO overdadig dat we er echt last van kregen.

Het vissen werd onmogelijk en ook onze windvaan installatie ( automatisch besturingssysteem op wind energie) kon de hoeveelheid wier die er aan bleef hangen niet aan: de boot liep telkens uit het roer en we moesten de ( energie vretende ) elektrische besturing aanzetten om de nachten door te komen.

Later zagen we een tweede nadeel van deze wier-overdaad op de zuid- oostelijke stranden van enkele Caribische eilanden. De stranden werden bedolven onder metersdikke plakken aangespoeld sargassum.

In Grenada, Bequia en Martinique hoorden we dat de overlast van de stank op sommige stranden zo erg was dat sjieke strand villa's in aanbouw werden verlaten omdat de gassen die vrijkwamen bij het rottende sargassum zo vies en doordringend waren dat mensen ervan flauwvielen. 
Het weghalen van het wier is ook geen sinecure: met mankracht, hooivorken, graafmachines en veel vrijwilligers lukt het soms kleine stranden weer redelijk schoon te krijgen, maar dan moet je er echt snel (voordat de stank de overhand neemt) bij zijn.

Sargassum komt oorspronkelijk uit de Sargasso zee ( ten oosten van Bermuda in atlantische oceaan) Het is een soort 'bruinwier' die uit kan groeien tot een enorme drijvende kolonie.
Drijvende vlotten van Sargassum kunnen zich kilometers over de oceaan uitstrekken. 
ik snap nu waarom hij sargassumvis heet;)

Deze drijvende habitat speelt een rol als voedsel, schuilplaats en broedkamer voor een scala aan wezens zoals (kogel) vissen, zeeschildpadden, zeevogels, garnalen en veel meer.  Sommige dieren, zoals de Sargassum-vis (in de frogfish-familie), leven hun hele leven alleen in dit leefgebied. 

Sargassum fungeert ook als een primair verzorgingsgebied voor een verscheidenheid aan commercieel belangrijke vissen, zoals mahi mahi en amberjacks.
amberjack

DE LOOKS
Als je goed kijkt zie je duidelijk de vele lommerrijke aanhangsels, takken en ronde, besachtige structuren die deel uitmaken van de plant.

Deze "bessen" zijn eigenlijk met gas gevulde structuren, pneumatocysten genaamd, die meestal met zuurstof worden gevuld. Pneumatocysten voegen drijfvermogen toe aan de plantstructuur en laten deze op het oppervlak drijven.
* Sommige soorten wier worden overigens gebruikt in de bio-industrie om ethanol uit te winnen.

WATER - ECOLOGIE
Wanneer Sargassum zijn drijfvermogen verliest, zinkt het naar de zeebodem en levert het energie in de vorm van koolstof aan vissen en ongewervelde dieren in de diepe zee. Sargassum kan ook een belangrijke aanvulling zijn op de voedselbronnen in de diepzee.

Over het hoe en waarom van deze plotselinge overdaad wordt gegist... warm oceaanwater en vervuiling worden genoemd, maar voorlopig is het een hot onderwerp van bestudering. 

Vanwege het ecologische belang is Sargassum aangewezen als Essential Fish Habitat, die deze gebieden speciale bescherming biedt. De habitat van Sargassum is echter slecht bestudeerd omdat het zo moeilijk te bemonsteren is. 
mahi mahi

Daar gaat de komende tijd wellicht verandering in komen. Hopen we. Want we willen op onze volgende oversteek wel weer eens een lekker vet stukje (shashimi) mahi mahi vangen. 

1 opmerking: