SODADE- AFSCHEID VAN DE KAAP VERDEN, FOGO EN BRAVA

Sodade: Zelfs als je geen Portugees of creools spreekt begrijp je meteen wat dit woord betekent als je de bijpassende muziek hoort : weemoed spreekt eruit en heimwee ... een soort half vrolijke, half trieste meeslepend ritmische ballade op alle facetten van het leven.
Als we woensdag 20 december koers zetten naar het eiland Fogo zullen we met 'een hart vol smart' terug denken aan onze  6 weken Mindelo ( spreek uit min- deh -loe, met het accent op de deh)
Zo gaat dat vaker deze reis: we nemen de slow boat. 
Soms liggen we 1 of meerdere maanden op een plek en we beginnen er te aarden. 
Lissabon, Portimao, Lanzarote, la Gomera, la palma en nu Mindelo op het eiland Sao Vicente... 
We hoeven de bakker niet meer te zoeken en verzeilen in het lokale sociale circuit.
We beginnen Portugees te verstaan en een beetje te spreken, eten locale gerechten in kleine knijpies zonder reizigers diarree te krijgen en weten de leukste art- en muziek tentjes blindelings te vinden.
Als we in een barretje een togatinho ontwaren weten we dat er een klein bandje komt spelen, we houden van het geluid van de 4 snarige cavaquinho en als we bekenden op straat tegenkomen weet Kees op de juiste moment de mannen een (fonetisch) 'kfavakoel man' te wensen terwijl hij met zijn gebalde vuist de andere vuist raakt en daarna zijn hart. Lachen!

We hebben ons bij immigration gemeld en krijgen na betaling van 700 escudos ( zeg maar 7 euro ) het uitreisvisum om naar Suriname te vertrekken. 

Officieel kunnen we Fogo en Brava nu niet meer bezoeken maar de dienstdoende maritieme politieman laat ons weten dat gewoon 'effe ankeren en een beetje kijken' geen probleem is;))

Hopelijk zit het weer mee, in ieder geval ziet het eerste deel ( Fogo is ongeveer 24 uur varen ) er gunstig uit! 
Van 20 december 2017 tot en met 2 januari 2018 liggen we met de Rebel op Fogo vlakbij de hoofdstad Sao Felipe in de faja de cavaleiros ( de baai van de ridders) 

in deze haven komen regelmatig vrachtschepen en de ferry naar Brava en Santiago

We liggen naast een lokale motorboot die beheerd wordt Mingo. Anker voor en 2 lange drijvende lijnen naar de kade om een beetje op de plek te kunnen blijven liggen. Mingo helpt ons door op de Rebel te passen als wij rond het eiland toeren of een paar dagen naar Brava gaan met de ferry.

een meter of 30 naast ons zijn de locals lekker aan het zwemmen of poedelen met hun paarden.


Natuurlijk gaan we het eiland verkennen: een dag op pad met Papinho, een lokale gids met een bere-conditie ( marathon loper) samen met George de chauffeur gaan we in de auto de vulkaan op.
...maar dan houdt de weg op. In 2014 bij de laatste uitbarsting is een groot deel 'ondergelopen'
Dus vanaf dit punt gaan we LOPEN.

eigenlijk niets voor een oude vrouw, maar ik heb het overleefd. Dit was overigens het makkelijkste deel van de tocht.

Het is dat Papinho het deed, anders had ik het niet gedurfd: onderweg appels eten;))
Zie je in de verte Papinho en Kees lopen?

verderop in de vallei is het hele dorp ook prooi van de lava geworden.


links: vers (2014) gevallen gesteente en rechts: op veel plekken bovenin vinden we ' hete reten' of netter gezegd ' hete bipsen' die nog zo heet zijn dat je er met gemak kan BBQ-en of je sigaretje kan aansteken.

In het nieuw gebouwde gedeelte van de vallei vinden we de bekende heerlijke witte Fogo wijn, maar ook een pittige zoete rode die bijna smaakt als een goede port.

Omdat het weer blijft tegenzitten besluiten we de ferry te pakken om in ieder geval Brava gezien te hebben. Meteen na de Kerst van 26 december tot en met 30 december logeren we bij Marijke en Erick op het prachtige basic landgoed 'kazadizaza' aan de baai ' faja de aqua'

kees op het terras voor ons huisje ( daarnaast zie je de buitenkeuken)
de wc heeft een 'dak' van maracuja

onze slaapkamer







ons uitzicht op de baai


Naast het uiterst plezierig vertoeven op kazadizaza ( lekker eten, maracuja wijn, kaarten en brood bakken op z'n kaap verdiaans) doen we ook een tour over het eiland onder supervisie van Carlos, de perfect amerikaans sprekende gids. 

Brava is een ronde 'pannenkoek' het pijltje staat bij onze kava en de baai de aqua. Met behulp van de geweldige app "maps me" kunnen we overal op de wereld tot nu toe EN off line de weg vinden. we love the app!
rondje baai doen
wij verkennen de gesloten (te gevaarlijk) voormalige luchthaven van Brava

natuurlijk zout zwembad
Bijschrift toevoegen

overal waar je deze struiken ziet weet je dat het een afscheiding van eigenaars grond is
IJsvogel veel gezien ( dit is een plaatje omdat het ons niet gelukt is een behoorlijke foto te maken;)
uitzicht op de vulkaan van Fogo vanuit Brava...

Kazadizaza is een regelrechte aanrader als je 'off the beaten track' een avontuurlijke vakantie langs verschillende Kaap Verdiaanse eilanden plant!
via de Facebook groep 'wereld vrouwen' is Marijke ons tweede TOP contact dat we onderweg legden.
Supertijd gehad. Dank jullie wel Marijke en Erick XX

de trossen los

We vieren oud-en-nieuw in Sao Felipe en op dinsdag 2 januari 2018 vertrekken we met pijn in het hart (sodade) de inmiddels dierbare Kaap Vedische eilanden. We vertrekken naar nieuwe horizonten en nieuwe mensen in Suriname. Naar verwachting zullen we 14 tot 17 dagen over deze 6de oversteek doen. 
laterrrrr


   


Geen opmerkingen:

Een reactie posten