CALIMA

Hier heerst al een week een heel ander weertype dan normaal: de Calima.  Heel interessant!


Op de Canarische eilanden zijn we gewend aan een N- NO stroming van de wind en ook de waterstromen in deze buurt gaan richting zuiden tot vlakbij de Kaap Verden vanwaar ze met een bochtje richting westen ( Caribisch gebied) lopen.

Tijdens de ' calima' is het zicht op zee slecht, de lucht is heiig en gelig van het fijne saharastof en de hete wind komt uit Afrika. Lijkt wel n beetje NL: als in de zomer de wind uit het oosten komt is het meestal warm en broeierig en je vind meer kwallen bij zee... zoiets dus!

HOT & STICKY
We hebben deze week soms bijna helemaal geen wind en dat is bijzonder voor de haven waar wij nu liggen ( San Sebastian de la Gomera) de temperatuur loopt flink op richting 30 + graden.

Aangezien het rond volle maan is verwachten we dat dit weertype nog wel een paar dagen zal duren.
Gelukkig zitten we op het water, dat scheelt al gauw een paar graden met de temperatuur in de straatjes in de stad.

We halen alles uit de kast om onze boot en bovenkamers cool te houden: rustig bewegen, niet bergbeklimmen maar zwemmen in zee, veel water drinken, naar de kapper en dubbele lagen zonwering doen ' the job'.

ALLEMAAL BEESTJES
Bijkomende verschijnselen, merken we, zijn beestjes. Normaal zie je die bijna nooit maar nu stikt het van de Prikkende algen in het water, muggen, vliegen, rupsjes in de sla en torretjes en stofluis in het meel en de rijst. ( nota bene gesloten pak Hollandse pannenkoekenmeel met stofluis: aaaai bummerrrr 😣) 

Gelukkig koelt het 's nachts af tot rond de 20 graden en hebben we een 'stof'zuigertje aan boord! 

PLAN
Tis met de fikse swell geen pretje om nu te zeilen en haast hebben we niet dus vermaken we ons zo goed mogelijk op la Gomera... somebody... 

Het ziet er naar uit dat we vanaf 1 september in La Palma 'geholpen' kunnen worden, dus plannen we over een dag of 10 een tochtje naar het lieflijke Tazacorte 😎

2 opmerkingen:

  1. ooooo wat een avontuur toch weer allemaal. maar wel lekker warm :) love you!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een fantastisch gezond en heerlijk zeil 2018 toegewenst. Emmie en Hans

    BeantwoordenVerwijderen