DOLDRUMS, RITME EN ADRENALINE


Doldrums zijn gebieden zonder wind waar het water spiegelglad is. Wij zitten er middenin. We kunnen het niet 'googlen' maar dat hoeft ook niet...het woord 'doldrums' komt van DOL...als je al niet een beetje 'van het pad af' was dan wordt je het wel!
Liggen dobberen op zee klinkt heeeel romantisch, ja voor een dag misschien EN als je weet dat je macht over de situatie hebt (een werkende motor ofzo;))
Wij halen alles uit de kast om ons niet dol te laten maken!


Misschien klinkt het 'gek' maar we werken ons te pletter; heel veel zeilvoering wisselen. Bijna geen tijd om om rustig met een bakkie koffie over het spiegelgladde water uit te kijken naar walvissen en dolfijnen. Bijna, want die momenten plannen we bewust tussendoor.

RITME
Het is nu nieuwe maan dus zijn dag en nacht duidelijk gescheiden.
Om 6 uur wordt het licht en oom 18 uur wordt het donker (hier leven we overigens in UTC, zeg maar Engelse tijd)
Onze nacht begint om 18 uur en is ingedeeld in 4 blokken van 3 uur. Je slaapt 3 uur en vervolgens waak je 3 uur terwijl de ander slaapt.
Soms word je uit dat kleine beetje slaap gehaald omdat er zeil gewisseld moet worden. Niet zo lekker, maar we doen het graag.
Je ziet wat de doldrums met je doen: voor 1 knoopje meer snelheid in de juiste richting;)...

ADRENALINE
Een serieus motor issue op zo'n tocht is geen grapje. Als er dan ook andere problemen bijkomen dan daalt het adrenaline-niveau pas weer als het probleem geidentificeerd is. Het niveau wordt normaal tot hysterisch als het betreffende probleem is opgelost. We zijn deze reis al 2 x hysterisch geweest (Trees praat voor zichzelf) Je kan er maar druk mee zijn.

Het issue waar we nu mee geconfronteerd worden is het uitvallen van de marifoon. Dat is de radio waarmee we communiceren met andere gebruikers op zee, de haven waar je binnen wilt lopen of de reddingsdiensten. Zoiets wil je dus echt wel bij de hand hebben. We weten inmiddels dat deze marifoon-panne een bekend probleem is en dat is fijn om te weten. Maar voordat dat opgelost kan worden moeten we eerst veilig een haven binnenlopen. Anticiperend op de noodzaak van het gebruik van de marifoon hebben we plan B en C uit de grabbag ( noodtas) getrokken. Opgeladen en gereed staan 2 handmarifoons voor communicatie op korte afstand, een mobiele telefoon en een zak met vuurpijlen (mogen we die eindelijk legaal gebruiken?)

Het is een leerzaam tochtje, het moreel is sky high!
De dobbertopsjes
maandag avond 31 oktober 201631.09.3 N en 012. 46.3 W
(duimend voor een beetje wind in de zeilen)

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten