SANTA MARTA DE ORTIGUEIRO

Ahhhh vannacht wordt het weinig slapen, gaat het door me heen als ik ein-de-lijk het haventje van Santa Marta de Ortigueira in zicht krijg. Het is zaterdag 30 juli 2016. Plaats: ergens aan de noordkust van Spanje.

Gisteren was de naamdag van de heilige Marta en dat wordt het hele weekend hartstochtelijk gevierd. 
Een complete kermis inclusief bewoners heeft zich het traditionele klassieke plein met palmbomen en al toegeĆ«igend. 

Kermis! Met de ogen van een volwassene zie ik de aftakeling en uitgesleten concepten maar diep van binnen klopt ook nog steeds het kinderhart dat van blijde verwachting niet kan rusten voordat zij zich in de harde muziek en bonte kleuren gestort heeft.

Om in Santa Marta te komen is een uitgebreid navigatie en tijdplan uitgezet. De kronkelige rivier valt bij laag water voor een groot deel droog en alles maar vooral de 'bar' in de entree is aan verzilting onderhevig: alleen de rivier 2 uur voor hoogwater met grote voorzichtigheid opvaren  staat in de pilot, maar aan het einde van de 4 nautical miles kronkeltocht wacht je " rewarding pilotage to an elegant town"!

Er is geen oproep kanaal voor de haven, we kunnen "carino practicos" op 12 proberen: geen antwoord. Dan maar "de bar" over en 4 mijl de rivier af met het gevaar dat er geen plaats is voor ons in de haven. 
Maar plan B is klaar en onderweg speuren we naar eventueel geschikte ankerplaatsen: het stroomt pittig.
Plan C is zo snel mogelijk rechtsomkeer maken om nog op tijd "de bar" op de terugweg te kunnen passeren.
Pfff Gelukkig is er plaats voor ons: de helder geel geblousde havenmeester helpt ons aanleggen en duwt ons meteen de sleutel van het hek in de hand: doeiii ik ga nu eerst eten, straks om half 5 ben ik weer op kantoor. 

Santa Marta heeft alles! Het is overzichtelijk klein en toch kan je er alles vinden wat je voor het dagelijkse leven nodig hebt.
De straten en de huizen zijn schoon, smaakvol en variƫren van stijlvol zwart wit grijs tot knal kleurig.
Marmer, natuursteen, en roestvrijstaal overheersen in de looks: inderdaad heel elegant! 
Je kan hier 5 keer per dag naar de prachtige kerk maar ook tot half zes in de ochtend dansen. 
De terrasjes zijn zonbeschermd door stijlvol geknotte platanen en overal is snelle WiFi te vinden.

Feesten gaat overdadig en aan elke leeftijdsgroep is gedacht: elk uur vuurwerk, life muziek die zich niet alleen statisch op het marktplein opstelt maar ook elk terras in het dorp aandoet, kermis en sport.
Zo worden we zondagmorgen wakker wordt met Keltische doedelzak muziek ( ons bekend van de tocht naar Schotland en pas nog in Bretagne) en installeert zich een compleet serieus goed orkest zich naast ons tafeltje op het terras. De dirigent, die we de volgende dag in de supermarkt tegenkomen, gaat met zijn stemvork elke speler langs voordat hij om stilte vraagt.

Wij kunnen hier maar 1 keer per dag weg ( rond hoogwater) en dat tijdstip wordt elke dag een uur later.
's Nachts worden we wakker van vreemde geluiden ( geen dans muziek) en 's Morgens zien we sporen van otters op de steiger naast de boot. 
Voor 70.000 koop je hier een appartement met 6 kamers.
We stellen het vertrek nog even uit...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten